2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Győr

Időutazás egy szomorú korba

A belvárosi légópince

Egy városi legenda szerint Győr alatt számos alagút, pincerendszer, óvóhely található. Néhányról biztosan tudtunk, ilyen az Árpád úton lévő légvédelmi pince is, amely tíz éve bemutatótérként funkcionál.


Csepi László tűzoltó ezredes, a győri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője megerősítette, a város alatt máig található néhány alagút, valamint óvóhelyek is, ez utóbbiból az önkormányzat kezelésében hat darab van.

Csepi László tűzoltó ezredes, a győri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője a bemutató légópincében
Fotó: Marcali Gábor

Légópincék

A 60-as évekig életben lévő jogszabály szerint a lakóházak, a közintézmények alatt légoltalmi pincéket kellett kialakítani. Később úgy módosult a törvény, hogy a 350 négyzetméternél kisebb pince nem minősül légópincének.

A megmaradtakat évente egyszer felülvizsgálják, „helyzetben” 24 óra alatt kell fogadóképessé tenni őket, azonban az ezredes szerint, ha reálisan felmérjük a mai haderőt, ezek a bunkerek elvesztették létjogosultságukat.


A régi telefonközpont egykor a Rába-gyár óvóhelyén teljesített szolgálatot
Fotó: Marcali Gábor

Bemutatóterem

Az Árpád út 38. számú ház alatt két pincét nyitottak össze, itt rendezett be egy bemutató légópincét a megyei Polgári Védelmi Szövetség.

Az egykori óvóhelyen látható kiállítás érdekes, és nem mindennapi betekintést nyújt a világháború és a hidegháború korszakában a lakosság védelme érdekében alkalmazott eszközökről és módszerekről. A berendezés, a régi tárgyak az egykori Rába-gyár, Kekszgyár, Olajgyár légópincéiből származnak, de régiségvásáron, piacon, neten is vásárolnak tárgyakat a civil szervezet tagjai.

Az egészségügyi sarok is gondosan berendezett
Fotó: Marcali Gábor

A hatalmas vasajtón belépve zsiliprendszeren át jutunk a belső térbe, ahol szemben rögtön feltűnik egy régi telefonközpont, amely egykor a Rába-gyár óvóhelyén teljesített szolgálatot. A parancsnoki sarok falán Győr bombázási térképe látható. A legenda szerint ez az a térkép, amelyet az amerikai pilóta nem tudott „leolvasni”, ezért a Vagon-gyár helyett Révfalut bombázta. Tovább nézelődve különböző gázálarcokat, védőruhákat, írógépeket, telefonokat, szirénákat láthatunk. A vitrinekben korabeli újságok, kiadványok, háborús jegyek emlékeztetnek a sötét időkre.

A Rába-gyárból érkezett a műtőfelszerelés
Fotó: Marcali Gábor

Van egészségügyi sarok is, a Rába-gyárból érkezett a műtőfelszerelés egy „sérülttel” és egy „ápolóval”. A legrégebbi darab egy 1917-es plakát, amely a légitámadások idejére ad tanácsokat. A legújabb szerzemény pedig egy piros karszalag, amelyet egy hete fel is tettek a katonabábú karjára. Végül a menekülőalagutat mutatta meg Csepi ezredes, amely az épület udvarába vezet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.