EUR: 352,15 Ft
CHF: 330,38 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Érd

Így bringázzon biztonságosan!

Folyamatosan és gyors ütemben épül hazánk kerékpár-hálózata. Érden is sokan pattannak a nyeregbe, ám nem minden biciklis ismeri a rá vonatkozó KRESZ-szabályokat. A biztonságos közlekedés érdekében pedig nem árt megfogadni néhány előírást.

Egyszerűbb, környezetbarát és olcsó megoldás a drótszamár
Fotó: Marcali Gábor

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző továbbá az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a gyalogosok között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán.


Fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve. A gyalogos-átkelőhelyen való biciklizés könnyen balesethez vezethet, mert az így áthaladó kerékpáros esélyt sem ad arra, hogy az őt észlelő járművezető meg tudjon állni.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat.


fotó:Kövecses Ferenc

Ezekre kell figyelni:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni.
  • Kivételes esetben – akár burkolatjelöléssel ellátott helyen – van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni.
  • Táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/óra. Több kerékpárosnak az útpadkán, az úttesten és a járdán is csak egy sorban szabad haladniuk.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpározóknak nincs.
  • Az utat keresztező, kijelölt kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni. Ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblák felszerelésével szabályozza az elsőbbséget…, hogy mindenki hazaérjen!

 

Hidegben is lehet bringázni!

Sokakat elrettent az őszi időjárás, és tavaszig leteszik a kerékpárt, pedig ha megfelelően felkészülünk, akár egész évben tekerhetünk. Amire azonban feltétlenül figyelnünk kell ehhez, az a réteges öltözködés. Ha több réteg ruhát veszünk magunkra, a rétegek között megrekedt levegő hőszigetelő hatása miatt egyáltalán nem fogunk fázni. A kerékpáros boltokban kapható már kifejezetten erre a célra szánt öltözék, aláöltözet, speciális nadrágok és kesztyű is. A másik fontos dolog, hogy fokozottan kell figyelnünk a közlekedésre. Az autók fékútja megnő, a látásviszonyok rosszabbak, mint máskor. Nem árt egy téli szervizelést sem megejtenünk. Nézessük át a fékeket, a váltókat, amelyek a hidegben máshogy működhetnek.

Kapcsolódó Cikkek