2020. július 02., csütörtök
Ottó

Külföld

A migrációs helyzet tarthatatlanságára figyelmeztet a boszniai határőrség

A boszniai határőrség képtelen megküzdeni az ország keleti, Szerbiával közös határán tapasztalható migrációs nyomással, amely egyre fokozódik, és akár az ország törékeny politikai stabilitását is veszélyeztetheti – hangsúlyozta Zoran Galic, a boszniai határőrség vezetője a Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes kiadásának szerdai beszámolója szerint.

Zoran Galic “sziszifuszi munkának” nevezte a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekvő ország 1600 kilométeres határának a biztosítását. “Folyamatosan azért küzdünk, hogy visszafordítsuk a migránsokat, de ők soha nem adják fel” – fogalmazott a határőrség vezetője, hozzátéve, hogy Bosznia-Hercegovinában nincs elég határőr ennek a feladatnak az ellátására.


A hivatalos adatok szerint az év eleje óta Bosznia-Hercegovinába több mint 13 ezer migráns lépett be, a nyugat-balkáni országnak azonban nincsenek kellő forrásai arra, hogy megfelelő szállást és ellátást biztosítson nekik. Az utóbbi hetekben több befogadó központot is be kellett zárni.

Zoran Galic felhívta a figyelmet arra is, hogy a határőrségnek legalább további ezer emberre és korszerű felszerelésre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a munkáját. “Így azonban egy határőrre 30 kilométernyi határszakasz jut” – magyarázta.


A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

Illegális bevándorlás: folyamatosan romlik a boszniai helyzet

Az illegális bevándorlást tekintve a bosznia-hercegovinai helyzet folyamatosan romlik – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Janik Szabolcs azt mondta: 2018 januárja óta több mint 40 ezer illegális érkezőt regisztráltak. Úgy értékelt, csak “tüneti kezelésnek” tekinthető, hogy az ország menekültügyi ellátórendszerébe “öntik a pénzt”, mert ez nem oldja meg azt a strukturális válságot, ami az országban van.

Szólt arról, hogy pénteken bezárhatják a bihácsi befogadó központot és egy másik tábort is. Ezzel néhány ezer ember életlehetősége beszűkül – közölte, megjegyezve: sajtóhírek szerint jelenleg 7 ezren tartózkodnak Bosznia-Hercegovinában, akik arra várnak, hogy elindulhassanak Horvátország, Nyugat-Európa felé.

A szakembert arról is kérdezték, hogy Dánia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a Svédországgal közös határa egyes pontjain, mivel a dán hatóságok szerint az elmúlt időszakban történt számos erőszakos bűncselekményt olyan emberek követtek el, akik Svédországból léptek be Dánia területére.

Janik Szabolcs kiemelte: ennek biztonsági, közbiztonsági okai vannak. Megjegyezte, 2015 ősze óta egyre több országban vezetik be az ideiglenes határellenőrzést.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek