EUR: 353,12 Ft
CHF: 332,13 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Ismerje meg a decemberi világnapokat!

Úgy tűnhet, hogy szinte már mindennek van világnapja, sok különleges és érdekes kezdeményezés is akad a listánkban, de nagyon sok világnap igen fontos témákra hívja fel a figyelmet. Ismerje meg december hónap fontosabb világnapjai!

December 1. – AZ AIDS ELLENI VILÁGNAP: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Az AIDS-betegség (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza. Gyógyszerekkel megakadályozható a HIV-vírusok szaporodása a szervezetben, az AIDS ezzel szemben máig gyógyíthatatlan. Az AIDS-járvány kitörése, az 1980-as évek óta több mint 76 millióan fertőződtek meg a vírussal, az immunrendszer-betegségben eddig 35 millióan haltak meg. Az UNAIDS (ENSZ szakügynökség) szerint 2016-ban az érintettek 70 százaléka esetében volt ismert a HIV-fertőzés, közülük 77 százalékuk kapott kezelést. A kezeltek 82 százalékánál sikerült megakadályozni a vírusok további szaporodását. Világszerte csaknem felére csökkent az AIDS halálos áldozatainak száma egy évtized alatt: tavaly egymillióan vesztették életüket a betegség következtében. A UNAIDS adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Magyarország jelenleg a világ kedvezőbb HIV/AIDS járványügyi helyzetű országai közé tartozik. Idehaza 1986 óta végeznek anonim AIDS-szűrést, évente mintegy 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak.


December 2. – A RABSZOLGASÁG FELSZÁMOLÁSÁNAK VILÁGNAPJA: Annak emlékére, hogy az ENSZ 1949. december 2-án fogadta el az emberkereskedelmet és a személyek kizsákmányolását tiltó megállapodást. A nemzetközi bűnözésről szóló ENSZ-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyve, amely a személyekkel, különösen a nőkkel és a gyermekekkel való kereskedelem elleni harc összehangolását írja elő, 2004. január 28-án lépett életbe. A modern rabszolgaság áldozatait megfosztják szabadságuktól, mások tulajdonaként tekintenek rájuk, tehát elcserélhetők, eladhatók vagy éppen életüket is elvehetik. A kényszermunkának világszerte 20-30 millió áldozata van, több mint felük az ázsiai-csendes-óceáni térségben, illetve Afrikában szenved, de a szexuális rabszolgaság Kelet- és Közép-Európában is létezik. Indiában a legmagasabb a rabszolgasorban élők száma, több mint 14 millió ember.

December 3. – A FOGYATÉKKAL ÉLŐK NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ 1992-ben döntött megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Az ENSZ Közgyűlése által 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékkal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélik, hogy ez a mintegy 650 millió ember – a világ legnagyobb kisebbsége – többé nem szorul a társadalom perifériájára. Az Európai Unió minden hatodik polgára, több mint 80 millió ember él kisebb-nagyobb fogyatékossággal. Az Európai Bizottság 2010-ben fogadott el új stratégiai tervet, amelynek célja, hogy az unió és a tagállami kormányok tegyék lehetővé fogyatékkal élő polgáraik számára az életvitelüket korlátozó akadályok minél teljesebb felszámolását. Magyarországon 600-700 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti.


December 5. – AZ ÖNKÉNTESEK NEMZETKÖZI NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba a nap megtartását, amikor az önkéntesek munkájára hívják fel a figyelmet, 2002-ben a világszervezet közgyűlésének újabb határozata szólította fel a kormányokat az önkéntesek munkájának támogatására, mert számos segélyszervezet nem tudna nélkülük működni. Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek. Az Európai Unió konkrét programok révén támogatja az önkéntesség fejlesztését és elősegítését, Magyarországon 2005 óta törvény szabályozza az önkéntes közérdekű tevékenységet, a köznevelési törvény pedig 2016-tól az érettségi vizsga megszerzésének feltételeként írja elő 50 óra közösségi szolgálat (azaz önkéntes munka) teljesítését.

December 5. – A TALAJ VILÁGNAPJA: Ezen a napon arra hívják fel a figyelmet, hogy életünk a bolygónkat borító vékony talajrétegtől (is) függ. A talaj egy feltételesen megújuló, érzékeny, élő közeg, amelyről gondoskodni kell. A talaj kis mennyiségben jelenlévő erőforrás: a Föld felszínének mindössze 29 százaléka szárazföld; tíz centiméternyi termékeny talaj 2000 év alatt keletkezik. A városiasodás, az erdőirtás, valamint a nem megfelelő mezőgazdasági művelés felgyorsította az eróziót és a termőföld romlását, aminek messzemenő következménye a termőföld mennyiségének csökkenése, az ökoszisztémák károsodása. Világszerte a talaj mintegy harmada közepesen vagy súlyosan károsodott. A fenntartható termelői gyakorlatok, mint például a talajkímélő művelés, a vetésforgó megállíthatja, sőt vissza is fordíthatja a talajeróziót és a romlási folyamatokat.

December 7. – A POLGÁRI REPÜLÉS NEMZETKÖZI NAPJA: A Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) annak emlékére döntött megtartásáról, hogy 1944. december 7-én írták alá Chicagóban a polgári repülésről szóló egyezményt. A cél, hogy felhívják a figyelmet a polgári repülés fontosságára a társadalmi és gazdasági fejlődésben, hiszen sok új munkahelyet teremt, és a csúcstechnológiák terjedését is elősegíti. A világ jelentősebb légitársaságainak több mint 90 százalékát tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint az elmúlt három és fél év a légiközlekedés egyik legjobb időszaka volt anyagi szempontból, az áru- és az utasforgalom kiemelkedő mértékben bővül. A szövetség prognózisa szerint 2024-re Kína lehet a legnagyobb piac, az Egyesült Államok lecsúszik a második helyre.

December 9. – KORRUPCIÓELLENES VILÁGNAP: Az ENSZ-közgyűlés 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes megállapodása rendelkezett megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására, és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé visszaszorítása érdekében. A konvenció értelmében a korrupció elleni harc már nemcsak a nemzetek ügye, hanem a különböző államok átfogó, nemzetközi együttműködését igényli. Az egyezmény létrejöttében fontos szerepet játszott a korrupció visszaszorítását célul kitűző független nemzetközi szervezet, a Transparency International, amely jelentős szerepet vállal a világnapra való emlékezés eseményeinek szervezésében is. A TI januárban kiadott jelentése szerint tavaly több országban romlott a korrupciós helyzet, mint amennyiben javult, és 2016 azt is megmutatta, hogy erősíti egymást a rendszerszerű korrupció és a társadalmi egyenlőtlenség. Ugyanakkor egyetlen ország sem mentes a korrupciótól.

December 10. – AZ EMBERI JOGOK NAPJA: Az ENSZ Közgyűlése 1954-ben döntött megtartásáról annak emlékére, hogy 1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebben a dokumentumban foglalták össze az úgynevezett klasszikus politikai és polgári jogokat, továbbá a gazdasági, szociális és kulturális jogok bizonyos körét. A nyilatkozat az emberi jogok egyetemessé válásának kezdetét jelentette, s megnyitotta a sort az ilyen tárgyú szerződések, egyezmények előtt. Bár a dokumentumot a világ összes állama ratifikálta, nagyon sok ország megsérti előírásait, emiatt legjobban a kisebbségek és a me nekültek szenvednek. Az ENSZ mellett regionális szervezetek egész sora próbál érvényt szerezni az emberi jogoknak, Európában az Európa Tanács, az Európai Alapjogi Ügynökség és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet. (Magyarországon 2009 óta az emberi méltóság nemzeti emléknapjaként tartják.)

December 11. – NEMZETKÖZI HEGY NAP / A HEGYEK NAPJA – Az ENSZ 2002-ben szervezte meg a hegyek nemzetközi évét, s a következő évtől december 11-ét a hegyek nemzetközi napjának nyilvánította. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A hegyek, hegységek jelentősége többek közt a Föld klímájában beöltött szerepük miatt felbecsülhetetlen. A hegyeken lévő erdők jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, csökkentve a legfőbb üvegházhatású gáz légköri koncentrációját. A világ hegyvidékeinek ásványi kincsei nélkülözhetetlenek, tájaik különleges kultúrákat rejtenek.

December 18. – MIGRÁCIÓS VILÁGNAP: Annak emlékére rendezik meg, hogy az ENSZ 1990. december 18-án fogadta el a vendégmunkások és családtagjaik jogainak védelméről szóló megállapodást, amely 2003. július 1-jén lépett hatályba. Az ENSZ azokat a személyeket nevezi migránsoknak, akik nem a szülőhazájukban élnek. Évről évre több millió ember vándorol be a jobb jövő reményében a fejlődő világ országaiból az iparosodott államokba, csaknem felük Európát veszi célba. Ma nagyobb a mobilitás, mint valaha, a szakértők az áruk, majd a pénz szabad mozgása után az emberek vándorlását az elmúlt évszázadban kibontakozott globalizáció harmadik hullámának tekintik. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) idei jelentése szerint a világon mintegy 23 millió ember készül arra, hogy kivándorol hazájából, ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években. Az IOM előrejelzése szerint 2050-re meghaladhatja a 400 milliót a nemzetközi migránsok száma. Számos ország szívesen fogadja a bevándorlókat, akiktől a munkaerőpiac megújulását remélik. Az Európai Uniót 2015-től rendkívüli mértékű migrációs hullám éri, Magyarország migrációs szempontból tranzitországnak tekinthető.

Kapcsolódó Cikkek