EUR: 354,27 Ft
CHF: 333,42 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Belföld

Januártól életbe lép a nagyszülői gyed

Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevők számára a munka törvénykönyvének módosításával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szaktárca több, a családok védelmével összefüggő törvény technikai  módosítását terjesztette be az Országgyűlés elé.


Mint ismert, a kormány a tavasszal bejelentett családvédelmi akcióterv keretében döntött arról, hogy 2020 januárjától bevezeti a nagyszülői gyedet. A módosítás megteremti annak lehetőségét, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel. A nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

Credit line: CroMary / DPphoto / Profimedia

A nagyszülői gyed igénybevételének feltételei, hogy a szülők jogosultak legyenek a gyedre, és hogy nyilatkozzanak arról, egyetértenek a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénybevételével. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik, továbbá a nagyszülőnek is jogosultnak kell lennie a gyedre, azaz a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosítottnak kell lennie. Feltétel az is, hogy a gyermeknek a szülővel kell élnie: ez természetesen nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy napközben a nagyszülő elvihesse magához a gyermeket, és ott vigyázzon rá.


Fontos megjegyezni, hogy a nagyszülői gyed csak abban az esetben vehető igénybe, ha a gyermek után más nem kap gyermekgondozást segítő ellátást. A nagyszülő több unoka után többszörösen is igénybe veheti a gyedet, amely a nyugdíj szempontjából jogosultsági időnek számít.

A törvénycsomag a gyermeket nevelő magyar családok helyzetének javítását és a szociális biztonság növelését szolgáló több módosítást is tartalmaz, amelyek többek között tovább erősítik a gyermekek védelmét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek