EUR: 351,99 Ft
CHF: 330,32 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Miskolc

Japán gyár érkezik, több száz új munkahely lesz

Északkelet-Magyarországra érkezik egy autóalkatrészeket gyártó japán vállalat – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon adott nyilatkozatában Tokióból, ahol múlt hét szerdán már alá is írta az erről szóló megállapodást. 

A 13 milliárd forintos autóipari beruházással a cég mintegy 300 új munkahelyet hoz létre Magyarország északkeleti részén – mondta a miniszter, hozzátéve: a beruházás részleteiről az elkövetkező hetekben közölnek részleteket. Japán a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, egyúttal pedig az ország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere Ázsiában. Az ország világszinten a legnagyobb felvevő piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek, elsősorban a sertés- és baromfihúsnak.


Szijjártó Péter Japánban tárgyalt – fotó: MTI

Az elmúlt időszakban azonban részben a madárinfluenza, illetve a sertéspestisjárvány miatt komoly importkorlátozásokat vezettek be Japánban – közölte Szijjártó. Ezek a globális problémák a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart is rendkívül hátrányosan érintették – tette hozzá.

Szijjartó Péter Hagiuda Koicsi oktatási, kulturális, sport, tudományos és technológiai miniszterrel is találkozott Tokióban – fotó: MTI

Szijjártó Péter az Etoh Taku, japán mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel folytatott találkozóról elmondta: részben a regionalizáció elvét alkalmazva, részben pedig elismerve azt, hogy Magyarországon az afrikai sertéspestis eddig csupán vaddisznók esetében jelentkezett, hamarosan megoldást találhatnak arra, hogy a magyar sertéshús visszatérhessen a japán piacra. A magyar külgazdasági és külügyminiszter találkozott Hagiuda Koicsi, oktatási, kulturális, sport, tudományos és technológiai miniszterrel is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.