2020. július 02., csütörtök
Ottó

Életmód

Karácsonyra hangoló adventi ételek

Összegyűjtöttünk néhány bemelegítő fogást, amelyekkel ráhangolódhatunk az ünnepekre.  Az adventi hétvégékre már becsempészhető a karácsony hangulata.

Profimedia

Pórés sajtleves

Hozzávalók: 1 liter alaplé (zöldség vagy csirke), 1 dl zsíros tejszín, 3 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, fél szál póréhagyma, 15 dkg reszelt sajt só, bors, kenyérkockák.


Elkészítés: A pórét hosszában négy részre vágjuk, alaposan megmossuk, majd felszeleteljük. A vajat egy fazékban felhevítjük, rádobjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt megpároljuk. Ha összeesett, meghintjük a liszttel, összekeverjük, zsemleszínűre pirítjuk. Az alaplevet kis adagokban öntjük rá, folyamatosan keverve, hogy ne maradjanak benne csomók. 5–10 percig főzzük. A leveshez öntjük a tejszínt folyamatos keverés mellett, mehet utána a reszelt sajt is. Ahogy újra felforrt, lezárjuk, és már tálalhatjuk is a pirított zsemlekockákkal.

Profimedia

Vargányás sertésszűz

Hozzávalók: 80 dkg szűzpecsenye, 40 dkg vargánya (fagyasztott), 3 gerezd fokhagyma, 3 dl zsíros tejszín, 1 dl fehérbor, olaj, só, bors, liszt, petrezselyem.


Elkészítés: A gombát hagyjuk felengedni, lemossuk, lecsepegtetjük. A húst hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, megmossuk, ha maradt rajta hártya, eltávolítjuk.  1-1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk. Vékonyan beleforgatjuk a lisztbe, majd a nagyját lerázzuk róla.  Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, belehelyezzük a hússzeleteket.  3-4 percig pirítjuk mindkét oldalát. Ha szép színt kapnak, kiszedjük egy tányérra. Ha minden húst megsütöttünk, a serpenyőbe dobjuk a vargányaszeleteket, ezeket is ízesítjük sóval és borssal, kicsit megpirítjuk. Rápréseljük a fokhagymagerezdeket. Felöntjük a fehérborral, visszatesszük a szűzszeleteket, pároljuk néhány percig, majd a tejszínt több részletben az ételhez adjuk, mérsékelt lángon addig főzzük, amíg  besűrűsödik.

Profimedia

Gesztenyés pavlova

Hozzávalók: 75 g tojásfehérje (2-3 tojásé, mérettől függően), 100 g cukor, 50 g porcukor, 1 teáskanál balzsamecet (sima ecet is megteszi, ha nincs más), 50 dkg gesztenyepüré, 2 dl 30 százalékos hideg tejszín, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg étcsokoládé.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük habbá verni, amikor már van tartása, hozzáöntjük a cukor felét, és tovább verjük. Hozzáöntjük az ecetet, beleszitáljuk a porcukrot, és spatulával simára keverjük. Sütőpapírra szedjük, két, nagyjából 15-16 cm átmérőjű kör lesz belőle. Ha biztosra akarunk menni, elő is rajzolhatjuk a helyét. Ha még szebben akarunk dolgozni, akkor sima csövű habzsákba töltjük a habot, és azzal formázzuk meg koncentrikusan a tökéletes köröket. Az előmelegített sütőbe tesszük egy órára. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk hűlni. A hideg tejszínt egy kevés porcukorral habbá verjük. A gesztenyepürét is kikeverjük, apránként beleforgatjuk a tejszínhabot, így fellazítva a masszát. Érdemes ezt is habzsákba tölteni. Az egyik hablapot ráhelyezzük a tányérra vagy tortatálra, és szépen rányomjuk a gesztenyekrém felét, jöhet rá a másik lap, ennek a tetejére pedig a krém másik fele. Végül az egészet meglocsoljuk egy kevés olvasztott étcsokoládéval. Díszítésnek még szórhatunk rá csokiforgácsokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Így előzheti meg a derékfájást!

    Így előzheti meg a derékfájást!

    A számítógép előtt több óráig történő “merev” üldögélés megterhelő a testnek. Az ebből eredő fájdalmak egyaránt érintik a fiatalokat és az idősebbeket is. Az apost.com néhány tippet gyűjtött össze a reggeli tornához, hogyan lehet az izmokat, az izomszalagokat karban tartani, hogy ne jelentkezzen a deréktáji fájdalom.

  • Vízbe dobták Táltosékat

    Vízbe dobták Táltosékat

    GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével.