2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Tatabánya

Kék túra: a legvonzóbb úticélok között

Mi lehet a legérdekesebb úti cél 2020-ban a világ utazói számára? A National Geographic szerint például az Országos Kék Túra útvonala. A tizedik szakasz a Vértes-hegységen vezet át.

A 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúrát a National Geographic magazin nemzetközi honlapja. Az útvonal a világ legismertebb tudományos ismeretterjesztő magazinjának listáján olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári-sivatag, a Grossglockner Hochalpenstrasse, Parma városa, a Maldív-szigetek, Asztúria, Tasmania, a Kamcsatka-félsziget, vagy a Grand Canyon Nemzeti Park.


Télen-nyáron vonzó a Kéktúra  (fotó: MTI)

1167 km hosszú útvonal Fotó: Wikipedia

A National Geographic huszonötös listájának készítői a magazin honlapján közölték, hogy a National Geographic Traveler’s tizenhét országbeli szerkesztőségével és saját, világjáró szakértőikkel egyeztetve alakították ki a legvonzóbb és legfenntarthatóbb turisztikai célpontok névsorát.
Az Országos Kéktúra teljes útvonalának részletes, szakaszonkénti ismertetője számtalan útba eső látnivalóval együtt elérhető magyar, angol, német és szlovák nyelven a szervezet online útikönyvében, a termeszetjaro.hu honlapon, valamint az ingyenes Természetjáró applikációban. Ez akár offline módban is alkalmas terepi navigációra, és a felhasználói felülete a mobilkészülék nyelvét követi, ezért akár a helyismeret nélkül érkező külföldi turistákat is végigvezetheti az Országos Kéktúrán – hívta fel a figyelmet a kommüniké.

Mennyi az annyi?

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai koordinálásában működő Országos Kéktúra útvonala 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal. Mostanáig ezt a távot már több mint 6700-an teljesítették.

A Magyar Természetjáró Szövetség, amely sajtóközleményben számolt be a hírről, így kommentálta a nemzetközi utazási magazin jelölését:


„Megtiszteltetés a hazai természetjáró társadalom számára, hogy ezt a csodás túramozgalmat a National Geographic a legjobb 25 desztináció közé választotta, és ezáltal segített ismertté tenni azt a nagyvilág túrázói számára is.”

Át a Vértesen!

Az Országos Kéktúra útvonalának tizedik szakasza a Vértes-hegységen vezet át. A Bodajk, Csókakő–Szárliget szakasz olyan pontokat érint, mint Gánt, Mindszentpuszta, Kőhányás, Várgesztes. A tizenegyedik szakaszban a túra a Gerecsén vezet át.

Kapcsolódó Cikkek