EUR: 353,03 Ft
CHF: 332,19 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Sopron

Khatia Buniatishvili és a Concerto Budapest Sopronban

A még mindig csupán harminckét esztendős grúz csodazongorista, Khatia Buniatishvili közel egy évtizede a Concerto Budapest visszatérő vendége, s egyszersmind a hazai koncertközönség egyik nagy kedvence.
A budapesti dupla teltházas koncertjeit követően, ráadásként november 25-én Sopronban lép fel a zenekarral, Rachmaninov II. zongoraversenyének szólistájaként. A népszerű és igényes versenymű épp ilyen energikus és páratlan technikai tudású előadók számára készült 1900-1901-ben, elvégre a szólót Rachmaninov a saját képességeihez szabta. Egy kis semmiség – ezt aztán igazán senki sem mondhatná Buniatishvili vállalkozására, annál inkább a nyitószámra, hiszen magyarul éppen ez Bernd Alois Zimmermann 1964-es ornitológiai kompozíciójának a címe.
A holdfénynek is kitüntetett szerepet szánó kamarazenekari mű hét rövid tételből áll, és egy boogie-woogie-val zárul. Richard Strauss Divertimentója ugyancsak kamarazenekari apparátust igényel, azonban hét helyett nyolc tételből áll, és ezek mindegyike François Couperin csembalóműveinek motívumait gondolja tovább, a Straussnál majdnem kétszáz évvel korábban született francia barokk mester előtt tisztelegve.

Khatia Buniatishvili és a Concerto Budapest koncertje
November 25., 19 óra, Liszt Központ
ZIMMERMANN: Un petit rien
STRAUSS: Divertimento, op. 86
RACHMANINOV: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
Közreműködik: Khatia Buniatishvili zongora
Vezényel: Keller András

Fotó: Pro Kultúra


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.