2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Nagykanizsa

Kifizetőhely lesz Kanizsa?!

Borítékolható volt, és így is történt: megszakadtak a tárgyalások a kanizsai közgyűlésbe bejutott pártok között. A szervezetek egymást vádolják, okolják – a minimális többségbe került ellenzéki szivárványkoalíció pedig a jelek szerint totális hatalomátvételre készül.

A kanizsai közgyűlésben a Fidesz–KDNP-nek – a polgármesterrel együtt – 7, az MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP alkotta tömörülésnek pedig 8 mandátuma van. Már a megbízólevelek átadásakor is feszült volt a hangulat, az ellenzéki többség egyik prominense például Balogh László (Fidesz–KDNP) polgármester kompromisszumot ígérő és kérő mondatai közben azt kiabálta be: „most már ti vagytok ellenzékben!”.


Az elmúlt egy hónap tárgyalásokkal telt, de a felek nem jutottak egyezségre. Ezt az időszakot sajtótájékoztatóján Bizzer András, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy jellemezte: „Mi végig konstruktívan álltunk a tárgyalásokhoz, amire egyébként a választói akarat kényszerít minket, de a másik oldal láthatólag csak olyan forgatókönyvet akar elfogadni, ami a polgármester úr háttérbe szorításával jár. Fodor Csaba és emberei a polgármestert csak bábként tartanák, és minden hatalmat magukhoz ragadnának. Erre azonban nem kaptak felhatalmazást a kanizsaiaktól”.

– A szivárványkoalíció úgy viselkedik, mintha 15:0-ra nyert volna, pedig a választók akaratából csak minimális, 8:7-es többségbe került. De szemmel láthatóan azt a logikát követik Fodor Csabáék, amit a fővárosban látunk. Az önkormányzatra kifizetőhelyként tekintenek, és totális diktatúrát terveznek a közgyűlésben és a városban, együttműködés és közös munka helyett – fogalmazott a frakcióvezető.


Az új kanizsai testület – a mandátumok átvétele után. Mostanra kiderült: nehéz lesz a közös munka (Fotó: Gergely Szilárd)

A Fidesz–KDNP a nagyjából fele-fele választási eredményt ismerve egy alpolgármesteri helyet kért, és mint Balogh László megjegyezte, felőle a kanizsai minimális többséget adó pártok akár két alpolgármestert is jelölhetnének. Erre azonban nemet mondtak az ellenzéki pártok, amit Fodor Csaba, az MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP alkotta Éljen VárosuNK! frakcióvezetője is elismert sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a Fidesz–KDNP olyan követelésekkel állt elő, mintha még mindig ez a két párt adná a többséget. A Fidesz szerint viszont „a másik oldal csak háborúzni akar, nem pedig építeni, és ennek nagy valószínűséggel teljes káosz lesz a következménye”.

Mit ígértek?

Az MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP alkotta szivárványkoalíció a választások előtt 10 napos programot tett közzé, amelyből egy hónap után semmi sem teljesült. Ebben – és későbbi nyilatkozatokban – önkormányzati cégek élén személycseréket ígértek, és például azt, hogy kidolgozzák az átlátható működés feltételeit. Mindebből csak egy HVG-ben megjelent nyilatkozat és egy sajtótájékoztató lett.

 

Mi lesz a várossal?

Információink szerint a 8:7-es, minimális többségbe került szivárványkoalíció a szervezeti és működési szabályzat módosítására készül, amelyben korlátozná a polgármester jogait, mozgásterét, és mint azt Fodor Csaba frakcióvezető HVG-nek adott interjújában elmondta, gyorsan lecserélnék a városfejlesztő és a médiacég vezetőjét, illetve több munkatársát. A város fejlesztéséről, az előkészített beruházásokról eddig nem esett szó.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.