EUR: 351,14 Ft
CHF: 330,41 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Kecskemét

Kínában turnézott a Ciróka

A Ciróka Bábszínház – Magyarországról egyedüliként – meghívást kapott a kínai quanzhoui nemzetközi bábfesztiválra, amely a 4. Tengeri Selyemút Nemzetközi Fesztivál részeként rendeztek meg Quanzhou városában november 22. és 27. között.

A fesztivál hidat nyitott a kultúrák közötti kommunikációnak, remek lehetőség volt baráti kapcsolatok kiépítésére, tanulásra, továbbá – mint minden nemzetközi megmérettetés – kiváló alkalmat adott a különböző országokból érkező bábművészek számára a tapasztalatcserére. A fesztiválon résztvevő előadások városszerte színházépületekben, szabadtéren, közösségi és egyetemi színtereken kerültek bemutatásra. A programban szerepeltek professzionális színházi előadások, szemináriumok, workshopok, közönségtalálkozók, művészeti események.


Quanzhou

A rendezvénynek helyet adó város Kína keleti partján helyezkedik el, és méltán érdemelte ki a Kelet-Ázsia Kulturális Fővárosa címet. Az UNESCO a „Világ kultúráinak kiállító központja”-ként tartja számon a várost, amely egyúttal a „Bábművészet Otthona” is. A quanzhoui marionett- és kesztyűsbáb-művészet több mint ezeréves hagyományokkal, nemzeti és nemzetközi hírnévvel rendelkezik.

 

Hogyan fogjunk csillagot?

A Ciróka társulata 2018-ban, Kuthy Ágnes rendezésében színpadra állított Hogyan fogjunk csillagot? című produkciót mutatta be a fesztiválon, négy alkalommal. Történetük hőse egy kisangyal, Theo. Kissé hamisan szól az éneke, unja a tökéletes felhőket és nem igazán képes bárkire vagy bármire vigyázni. Saját magára a legkevésbé. Így eshet meg, hogy Theo egy nap véletlenül elveszít egy csillagot. Leszáll a földre, ahol egy nyüzsgő város zűrzavarában találja magát. Az idő gyorsan telik, neki pedig meg kell keresnie az elveszett égitestet napnyugtáig… És ez csak a kalandok kezdete.

Szereplők: Ivanics Tamás, Szörényi Júlia és Lendváczki Zoltán. Szerző: Kolozsi Angéla; zene: Ágoston Béla; látvány: Mátravölgyi Ákos.

A turné ideje alatt sem állt meg az élet a Cirókában. Délelőttönként az Így volt című tantermi előadással látogatták a kecskeméti és kiskunfélegyházi középiskolákat, délutánonként pedig a Gabi és repülő nagypapa című darabot láthatták a nézők a bábszínház nagytermében.

Kapcsolódó Cikkek