2019. november 22., péntek
Cecília

Extra

Kisgyerekekre vadásznak a netes csalók

Már a tízéves korosztály is rendszeresen internetezik. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Lokálnak elárulta: a kicsik sok esetben adathalászoknak, pedofiloknak és zaklatóknak vannak kitéve. A tiltás ugyanakkor nem megoldás, célravezetőbb, ha a szülő egyfajta „digitális szerződést” köt gyermekével. 

Nemrég volt tízéves a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságos internetezést segítő programja. 2009 óta országszerte ingyenes foglalkozásokat, előadásokat tartanak, ahol kicsik, nagyok és az idősebb korosztály is megtanulhatja az internetezés csínját-bínját. A kibertér helyes használata ugyanis minden korosztálynak kihívást jelent, mégis talán a gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.


– Ők az életkorukból adódóan kíváncsiak, hiszékenyek, ugyanakkor vakmerően bátrak. Rájuk különösképpen kell vigyáznunk ˜– árulta el a Lokálnak a Nemzetközi Gyermekmenő Szolgálat.

Profimedia

Napjainkban átlagosan 10 év körül már megkapják a gyerekek az első mobiljukat, de a szakértők egyértelműen kifogásolják ezt, ők sokkal inkább 12-13 éves korról beszélnek. Gyakran látjuk, hogy már az egész pici gyerekek követelik a telefont, tabletet. Sok gyerek alapvető életfunkciót társít a digitális eszközhasználathoz, például evés mesefilmmel, türelmes várakozás telefonos játékkal – közölte a szervezet.


Profimedia

Szülőként valóban nem könnyű meghúzni a határokat, de nem árt, ha a saját internetezési szokásainkat is górcső alá vesszük. Ugyanis néhány apró, látszólag ártalmatlan kattintással mi magunk is óriási bajba kerülhetünk.

– Adathalászok, pedofilok, reklámcégek milliói várják, hogy egy-egy elejtett információból, adatból, fotóból, publikus üzenetváltásból, állapotfrissítésből, helyszínmegjelölésből, bejelentkezve maradt profilból értékesíthető adatokhoz jussanak. Ez vezethet egy bankfiók, lakás feltöréséhez, pedofil jellegű tartalmak készítéséhez, szexuális bántalmazáshoz, rabláshoz, zaklatáshoz – tudtuk meg a biztonságos internetezést segítő program szakértőitől.

A tiltás nem megoldás

Ahelyett, hogy elvesszük a gyerektől az eszközt, határozzuk meg a feltételeket. – A szigorú tiltásnak biztosan nincs értelme. Fontosabb a jó kapcsolat és a szabályok felállítása. Köthetünk a gyerekkel egy „digitális szerződést”, hogy heti hány órában használhatja az eszközt. Kiváló családbarát/gyerekbarát programok is vannak, amelyek korlátozzák a különböző tartalmakat, programokat vagy akár a képernyőidőt. A legfontosabb, hogy a gyerek mindig érezze a biztonságot, hogy kérdés vagy probléma esetén van kihez fordulnia – szögezte le a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

rofimedia

 

Kapcsolódó Cikkek