2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb Debrecen

Konfuciusz Intézet nyílt a DE-n

A kínai nyelv oktatása, a kínai kultúra népszerűsítése és megismertetése a legfontosabb célja a Debreceni Egyetemen létrehozott Konfuciusz Intézetnek. A Debreceni Egyetem és a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem közötti kulturális és oktatási együttműködésének eredményeként megalakult Konfuciusz.

– Az intézet megalakulásával a kínai tudománynak, kultúrának, nyelvnek, történelemnek és filozófiának egy fellegvára működik a Debreceni Egyetemen hangsúlyozta köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor. Beszédében kitért arra, hogy az egyetem már több mint 50 együttműködést alakított ki kínai intézményekkel, gazdasági szereplőkkel és pénzintézetekkel. Kína az egyik legfontosabb stratégiai célterülete az egyetemnek, és az intézményben jelenleg több mint 300 kínai diák tanul.


– A kínai nyelvtudás, a kínai gondolkodásmód megértése, a kínai kollégákkal való minél szorosabb kommunikáció elemi érdeke minden európai intézménynek, így nekünk is. Ráadásul mi a kelet és nyugat találkozásánál különleges helyzetben vagyunk tette hozzá a rektor.

– A Debreceni Egyetem kiváló helyszíne a Konfuciusz Intézetnek, hiszen nagyon magas színvonalú az oktatás, ez nagyon nagy vonzóerőt jelent a kínai diákoknak. A cél az, hogy kölcsönösen tanuljunk egymástól, a Konfuciusz Intézet pedig erre egy kiváló platform. Az intézet segítheti a két ország közötti kapcsolatok fejlődését is mondta az ünnepségen Duan Jielong, Kína magyarországi nagykövete.


Zajlik az oktatás

Az intézet legfőbb tevékenysége a kínai nyelv oktatása, valamint a kínai kultúra közvetítése és megismertetése, ezen kívül kulturális rendezvényeket, előadásokat, filmvetítéseket, valamint a kínai ünnepekhez kötődő összejöveteleket is szerveznek. Az oktatás már idén szeptemberben elkezdődött. Mintegy 40 diák iratkozott be, nem csak egyetemi, hanem külsős hallgatók, oktatók is tanulnak az intézetben.

– A nyelvoktatást kínai anyanyelvű tanárok végzik. A kezdőcsoportoktól a haladókig vannak hallgatóink. Az oktatás mellett kulturális képzések, a kínai írásjegyek, a kínai tárgyi kultúra és művészet megismertetését célzó kurzusok szerepelnek a kínálatunkban ismertette Csatár Péter, a DE BTK egyetemi docense, az intézet magyar igazgatója.

Hol található?

A Konfuciusz Intézeteket a Kínai Népköztársaság hozta létre a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésére, megismertetésére, valamint kulturális kapcsolatainak fejlesztésére. A világon már több mint 500 intézet működik, Magyarországon a debreceni az ötödik. A debreceni intézetet a Debreceni Egyetem a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetemével együtt alapította meg, az Egyetem téri Főépület legfelső szintjén található.

Kapcsolódó Cikkek