EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb XIV.kerület

Könyv született a Petőfi Csarnok első nyolc évéről

A Petőfi Csarnok – Ifjúsági kultúra és szabadidőpolitika címmel kötet jelent meg, amely a Városligetben három évtizeden át működő intézmény első nyolc évének történéseit állítja a középpontba.

A Petőfi csarnok évekig a magyar ifjúság központ helye volt (Fotó:wikipedia)

Mint azt Murzsa Tímea segédszerkesztő a könyv bemutatóján elmondta, a kötet a 2016-ban kiadott Volt egyszer egy ifipark című könyv folytatása, hiszen a  Petőfi Csarnok bizonyos szempontból az 1984-ben bezárt Budai Ifjúsági Park szerepét vette át, és a késői Kádár-korszak egyik kultikus helyszínévé vált.


Az intézmény egykori közművelődési osztályvezetője, Nádor Katalin felidézte, hogy a nyolcvanas évek elején a Fővárosi Tanács olyan szabadidőközpont létrehozásáról döntött, amely az ifiparkkal ellentétben egész évben üzemel és sok mindent megőriz a művelődési házak funkcióiból.

A PeCsa első nyolc éves történelmét szedték össze a könybe

A könyvben olvasható Bajnai Zsolt írása az épület történetéről, Csatári Bence tanulmánya pedig bemutatja, miként szorították keretek közé, és próbálták ellenőrizni az ifjúsági kultúrát a nyolcvanas években. Ignácz Ádám, a könyv másik szerkesztője azt gyűjtötte össze, miként írt a korabeli sajtó a PeCsáról, amely egyrészt a hivatalos művelődéspolitika intézménye volt, másrészt viszont nem szokványos rendezvényeknek adott otthont. Ilyen volt például Király Tamás divatbemutatója vagy – ahogy Szőnyei Tamás írásából kiderül – 1986-ban a bécsi punkzenekar, a Drahdiwaberl botrányba fulladt koncertje.
– A nyolcvanas években nagyon sok alternatív művészt, dzsessz- és rockzenészt érdekelt Magyarország, sokan olcsóbban eljöttek hozzánk, mint máshová – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Nádor Katalin. – Együttműködtünk a Multimediával is, amely a Petőfi Csarnokba hozta azokat az előadókat, akiknek a produkciója nem töltötte volna meg a Budapest Sportcsarnokot. Hirtelen Európa-hírűvé váltunk.


Bolhapiac, Csillagfény diszkó és koncertplakátok

Játékautókat, pénzérméket, régi kitüntetéseket és cserépedényeket is lehetett kapni a piacon. És még sok minden mást is (MTI Fotó: Marjai János)

A könyv olyan emblematikus rendezvényekkel is foglalkozik, mint a bolhapiac vagy a Csillagfény diszkó. A gazdag képanyagban a fotók mellett korabeli koncertplakátok és műsorfüzetek is szerepelnek. A legendás koncerthelyszín történetét 2015-ben fesztivál zárta le. Az épületet elbontották, a tervek szerint helyére épülne meg a Liget projekt részeként az Új Nemzeti Galéria.

A Karthagóval nyitott

Az 1985-ös koncert plakátja (Fotó: m.blog.hu/ku/kulturpar)

A főváros akkori legnagyobb, 2500 fő befogadására képes ifjúsági szabadidőközpontja, azaz a Petőfi Csarnok 1985-ben a Karthago koncertjével nyitotta meg kapuit. Harmincéves fennállása alatt csaknem 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. Ilyen méretű és elhelyezkedésű intézmény, ennyi funkcióval azóta sincs Budapesten.

 

Kapcsolódó Cikkek