EUR: 344,72 Ft
CHF: 322,04 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Életmód

Kossuth híres fotója kalapács alatt

Szenzációs ritkaságokkal indította el a Darabanth Aukciósház az őszi nemzetközi árverését az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére. A gyűjtői rajongásnak nincs határa, amikor például Kossuth, Görgei, Bem vagy az aradi vértanúk relikviái kerülnek kalapács alá.

Az egyik ilyen Kossuth Lajos kormányzó (1802-1894) dedikált fényképe. A híres fotót Érsekújvár polgárainak látta el bejegyzésével az agg politikus, amikor a küldöttség átadta neki Turinban az őt díszpolgárrá választó város erről szóló oklevelét. A fénykép készítője Abrosetti neves torinói fotós, Kossuth egyik híve, barátja volt – tudtuk meg Csonka Krisztiántól a Darabanth Aukciósház cégvezetőjétől – eddig tucatnyian licitáltak rá – várhatóan a leütési végösszeg meghaladja majd a negyedmillió forintot. A cégvezető a Kossuth-fotók talán legjobb ismerőjéhez, Reznák Erzsébethez, a ceglédi Kossuth múzeum igazgatójához irányít. A múzeológus-történész úgy tartja, Kossuth Lajosról viszonylag kevés fotó készült, ezért is meglehetősen borsos azok ára. Az 1917-ben megnyílt ceglédi Kossuth-múzeum egyébként 102 éve gyűjti az ilyen ritkaságokat, legalább száz értékes fotót őriznek.


Legutóbb egy gyűjtő adta el a múzeumnak nagyon alkalmi összegért, Torinóban készült dedikált fotóját, amelyet a politikus egy hozzátartozójának írt alá. A gyűjteményben őrzik Kossuthról a legrégebbi, 1852-ben Londonban készült felvételt. Érdekes felvétel az 1889-es torinói csoportkép is, ahol Kossuth egy 850 fős csoport egyik tagjaként látható. A ceglédi múzeum egyik ritkasága, egy 1894. március 27-én készült kép: Kossuth a halálos ágyon. Az agg politikus néhány nappal korábban, március 19-én hunyt el, testét bebalzsamozták és Torinóból vonaton Budapestre szállították. A Fiumei úti temetőben április 1-jén helyezték örök nyugalomba nagy pompával, ám 1907-ben, amikor elkészült mauzóleuma, újra eltemették, és ma is ott nyugszik. A ceglédi múzeum várja a még kallódó Kossuth-képek őrzőinek jelentkezését a gyűjtemény kiegészítésére – mondta lapunknak Reznák Erzsébet, aki hozzátette, nemrégiben egy paptól kaptak egy 130 éves különleges vésett poharat, amelyen az állt, hogy tulajdonosa ezzel koccintott Turinban Kossuth Lajossal.

A kiegyezés után, 1877-ben Cegléd Kossuth Lajost választotta országgyűlési képviselőjének, emlékezve a híres 1848-as beszédére. A felkérést száz polgár vitte el Turinba – erről is rengeteg feljegyzést, tárgyi emléket őriznek. Kossuth végül visszautasította a felkérést (hiszen ahhoz haza kellett volna jönnie), fia, Ferenc viszont később a város képviselője lett. A “százak”, majd később leszármazottaik mindig is megünnepelték az utazás évfordulóját, majd szövetséget is alapítottak “Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör” néven, amelynek emlékművét 2002-ben, az út 125. évfordulóján állították fel a templomkertben.


A Darabanth cégvezetője, Csonka Krisztián sorolja a mostani nemzetközi aukciójuk 1848-cal kapcsolatos forradalmi ereklyéit: Kossuth aláírt levelét Debrecenből, Görgei hadiparancsát, a fehér holló ritkaságú, Budavár visszavételének eredeti kiáltványát. A mostani árverésre különben online lehet licitálni, az november 16-án zárul, a legértékesebb egy négymillió forintos kikiáltási áron kalapács alá kerülő szenzációs bélyeggyűjtemény, de már – jó esetben, akár néhány ezer forintért – Pilinszky János egysoros versét is meg lehet szerezni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    Megérkezett a Bisztrónyúlba a koviubi-szett

    A háziasszonyok dolgát megkönnyítik az előre, szettbe csomagolt alapanyagok. A húsleveszöldség csomag régi motoros a piacon, de ahogy beindul a gyümölcsszezon, több helyen lehet kapni előre összeállított gyümölcsleves, vagy gyümölcssaláta csomagot.

  • A borsmenta tea jótékony hatásai

    A borsmenta tea jótékony hatásai

    Találós kérdés: a kertben termesztve sajátos illatot áraszt. frissen szedve nagyon jól tudja ízesíteni az ételt. Teaként frissít:, mi az? Egyszerű a válasz, mégis nehezen találják ki, hogy a borsmentáról van szó.