EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,41 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Érd

Lakóotthonra gyűjtöttek az előadói esttel

Álmom, az Isten címmel tartott előadói estet a Szepes Gyula Művelődési Központban Mihályi Győző színművész, akit Karasszon Eszter kísért gordonkán.

A színész saját élményeiről is mesélt (Fotó: csd)

A Református Művelődésért Kutatóműhely és a 25 éves Érdligeti Református Templom Közhasznú Alapítvány volt a házigazdája annak az irodalmi estnek, melyen Mihályi Győző színművész magyar költőink istenes verseit szavalta el. A versek között Karasszon Eszter által csellón játszott gyönyörű zeneműveket hallhatott a közönség. Az előadói est nem csupán a szórakozásról szólt, az Alapkövek jótékonysági akció része volt.


Mihályi Győző versei között Karasszon Eszter zenélt (Fotó: csd)

Tavaly indították el az előadói esteket, melyek segítségével egy lakóotthon alapköveit szeretnék letenni. Az intézmény célja az lesz, hogy az érdi fogyatékkal élő fiataloknak segítséget tudjon nyújtani, ha szüleik megbetegszenek vagy már nem tudják ellátni gyermekeiket. Olyan fiataloknak szeretnének biztonságot nyújtani, akikről a saját családjuk már nem tud gondoskodni. Az előadást követően, aki segíteni szeretett volna, bedobhatta adományát az erre a célra kihelyezett gyűjtőkbe. A korábbi jótékonysági koncerteken eddig több mint 2 és fél millió forint gyűlt össze, ehhez csatlakozhattak most az érdiek is.

– Balatonszárszón, a reformátusok konferenciáján találkoztam a Református Művelődésért Kutatóműhely vezetőjével és elmondtam neki, hogy szeretnék összeállítani egy műsort olyan magyar költők verseiből, akik műveikben keresik az Istent, a hitet, az utat – mesélte az Újszínház színésze. – A műsor szervezése során kerültünk össze Karasszon Eszterrel, aki három éve végzett a Zeneakadémián, jelenleg pedig egy együttesben játszik. Ő Johann Sebastian Bach műveit választotta ki a versek mellé, aki nagyon komolyan kötődött az egyházhoz.


Mihályi Győző saját életéről is mesélt, többek között arról, hogy tanította meg neki Isten azt, hogy a jótett megtérül.

– Tizenéves koromban egy idős házaspár télen megkért, hogy vigyek fel nekik szenet. Örömmel megtettem, nem vártam érte cserébe semmit. Ennek ellenére a sokadik alkalommal adtak egy forintot, ami akkor két gombóc fagylaltot ért. Akkor megtanultam, hogy ha az ember önzetlenül ad, akkor azért valahogy, valamilyen módon megkapja a jutalmát.

 

Élete a színház

Mihályi Győző 1972 és 1976 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt. 1976–1979 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban volt színész, ezt követően a kecskeméti Katona József Színház tagja volt. Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban. Tagja volt a Nemzeti Színháznak, a József Attila Színháznak és a Pesti Magyar Színháznak is. 2013 óta rendszeres szereplője a székesfehérvári Vörösmarty Színház által szervezett Koronázási szertartásjátéknak, melyben a szertartásmester, a koronázó érsek, illetve a krónikás szerepében láthatták a nézők.

 

Ady is Istent kereste

A nem éppen visszafogott életéről híres költőt nagyon is foglalkoztatta Isten. Versei azonban nem a feltétel nélküli elfogadásról szólnak, az Istennel való kapcsolatát boncolgatja a műveiben. Leghíresebb istenes versei: Álmom: az Isten; Imádság háború után; Az Isten balján; Istenhez hanyatló árnyék.

 

Ady Endre – Álmom: az Isten

Batyum: a legsúlyosabb Nincsen,
Utam: a nagy Nihil, a Semmi,
A sorsom: menni, menni, menni
S az álmom: az Isten.

Vele szeretnék találkozni,
Az álmommal, nagy, bolond hitben
S csak ennyit szólni: Isten, Isten
S újból imádkozni.

Nem bírom már harcom vitézül,
Megtelek Isten-szerelemmel:
Szeret kibékülni az ember,
Mikor halni készül.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.