2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Leszavazta az ellenzék a szuperkórházat

A szerdai fővárosi közgyűlésen Karácsony Gergely főpolgármester többek között 50 milliárdos egészségügyi fejlesztéshez kötötte az atlétikai vb-hez szükséges sportcentrum támogatását. Ennek ellenére, az egészségügyi fejlesztést biztosító, több mint egymillió embert ellátó szuperkórházat leszavazta a fővárosi ellenzék.

A fővárosi Fidesz-frakció módosító javaslatában arra kérte a fővárost, hogy ugyanekkora összeggel, 50 milliárddal, járuljon hozzá a budapesti egészségügy fejlesztéséhez, valamint hogy kötelezze el magát a Dél-budai Centrumkórház mellett, ám a baloldali többségű testület nem szavazta ezt meg.


Orbán Balázs a miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint, ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolja választási kampányban tett ígéreteit, és fontos neki a főváros egészségügyi fejlesztése, akkor ezért tennie is kell, nem elég a kormányra és a kerületekre hárítania a felelősséget.

– Arról volt szó a kampányban, hogy stadionstop lesz és az egészségügyre szeretnének többet költeni, most meg pont fordítva áll a dolog – fogalmazott a fideszes politikus.


Mint ismert, a dél-budai szuperkórház legnagyobb ellenlábasa XI. kerület új polgármestere, a DK-s László Imre. Gyurcsány Ferenc embere pazarlónak és fölöslegesnek tartja az 1200 ágyas egészségügyi centrum megépítését, melynek tetején helikopter leszállópálya is épülne, hogy a sürgős ellátást igénylő betegek azonnali kezelést kapjanak, ne pedig a belvárosi kórházak egyikében kelljen kivárni a sorukat. Gyurcsány egészségpolitikusa korábban elmondta, hogy az Újbudán felépítendő szuperkórház beruházását, ha teheti leállítja.

Petíció

Korábban Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője számolt be arról, hogy petíciót indítottak a szuperkórház megépítéséért. A KDNP-s politikus kitért arra is, hogy a Szent Imre Kórház, amit 300-350 ezer ember ellátására építettek, nem tudja kiváltani az 1,2 millió ember ellátására tervezett szuperkórházat. Az elmúlt száz év legnagyobb zöldmezős egészségügyi beruházása lesz a Dél-budai Centrumkórház. Bedros J. Róbert, a projektért felelős miniszterelnöki megbízott leszögezte, hogy a szuperkórház megépül.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek