2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb XVII.kerület XVIII.kerület

Magyar–amerikai közös kiképzés az égen

Az amerikai légierő speciális repülőivel tartott bemutatót múlt kedden Budapest felett – tájékoztatta az amerikai nagykövetség az MTI-t. A magyar különleges műveleti erők meghívására – az amerikai és a magyar kormányok egyeztetése alapján – megkezdődött a magyar és amerikai különleges műveleti erők közös kiképzése.

Helikopter és repülő is egyben

A gyakorlat részeként a CV–22B Osprey konvertiplán tartott bemutatórepülést Ferihegyről indulva kedden déli 12 órakor. A konvertiplán olyan repülőgép, amely a szárnyvégeken elhelyezett hajtóművek függőleges elforgatásával kombinálja a helikopterek és a légcsavaros repülőgépek tulajdonságait. A CV–22 Osprey képes a helikopterekre jellemző függőleges felszállásra, helyben lebegésre és a vízszintes leszállásra, és egyben a turbómeghajtású repülőgépekre jellemző nagy hatótávolságú, hatékony üzemanyag-felhasználású és gyors repülésre. Feladatai közé tartozik a különleges műveleti erőket támogató, messzire történő behatolás ellenséges területre, az onnan történő kimenekítés, valamint az utánpótlás-szállítás – olvasható a közleményben.


Körbenéztek a város fölött (fotók: MTI/Balogh Zoltán)

A Liszt Ferenc reptérről indult a gyakorlat

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.