EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban

Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. Az interjúban a politikus elmondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához.

Mint ismert, az idei első negyedévben 5,3, a másodikban 4,9, a harmadikban 5 százalékkal nőtt a hazai GDP. Varga Mihály a növekedésről elmondta: az idei harmadik negyedévi 5 százalékos bővülésével a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája sikeres.


– Volt olyan időszak idehaza, amikor az EU-tól érkező összegek nagyjából tíz százaléka került csak a gazdaságba. Mi változtattunk az arányokon, s úgy határoztunk, hogy az uniós támogatások hatvan százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítjuk. Pillanatnyilag Magyarország fejlődik a leg­gyorsabban az unióban, döntésünk tehát helyes volt – fejette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter megismételte: a kormány továbbra is szeretné 9 százalékosra csökkenteni a személyi jövedelemadót. A változtatás 700-800 milliárd forintos adócsökkenést jelentene, így jövőre még biztosan nem lehet bevezetni, a kérdést leghamarabb 2021 környékén lehet újra elővenni.


A politikus közölte: az első gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül sok már megvalósult, a fennmaradók január 1-jén indulnak. Közben a kormány hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kialakításához is, a munka több tárca bevonásával zajlik. Az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés.

 

Ezért sikeres a gazdaság

Varga Mihály szerint az alábbi négy ok miatt ennyire sikeres a magyar gazdaság:

1. Sikert hoztak a kormányzati programok.

2. Folytatódott a munkahelyek számának emelkedése és a bérnövekedés.

3. Jól szerepeltek a gazdasági résztvevők az exportpiacokon.

4. Javult az uniós források felhasználása.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek