EUR: 352,98 Ft
CHF: 332,10 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Már a gimnazistáknál elindul az alapozás

Országszerte 42 középiskola végzősei tanulhatnak vállalkozási ismereteket egy civil kezdeményezés keretében. Berger Gábor, a Cégalapítás fiatalon című könyv szerzője hiánypótló kötetével arra buzdítja a gimnazistákat, hogy merjenek belevágni a saját üzletük felépítésébe.

A kis- és középvállalkozásoknak elengedhetetlen szerepe van a foglalkoztatásban és a magyar gazdaságban, a gimnáziumok azonban többnyire nem készítenek fel olyan gyakorlati ismeretekre, amelyeknek óriási hasznát vennénk a hétköznapokban.„A fiatalok többsége jóformán semmit sem tud a vállalkozásról, így érthető, hogy nem mernek belevágni. Ráadásul rengeteg a tévhit és az előítélet, hogy pénz és tapasztalat nélkül nem lehet vállalkozni, vagy hogy Magyarországon nem lehet tisztességesen vállalkozni” – mondta lapunknak Berger Gábor közgazdász, a Cégalapítás Fiatalon című könyv szerzője, a program gesztora.
A program célja valós képet mutatni a vállalkozásról és ösztönözni a fiatalok vállalkozási hajlandóságát. A részt vevő iskolák mintegy 1000 példányt kaptak ajándékba a Cégalapítás Fiatalon című könyvből, oktatási célokra. A könyv közérthetően mutatja be, hogy melyek egy vállalkozó napi feladatai, hogyan szerezzenek vevőket, vagy épp hogyan vegyenek fel alkalmazottakat. Közben nagy hangsúlyt fektet az olyan emberi értékek átadására, mint a becsület, a kitartás vagy épp a felelősségvállalás.

A kezdeményezésről minden középiskola értesítést kapott, és bárki csatlakozhatott, aki vállalta, hogy a könyvek könyvtári állományba kerülnek és foglalkoznak a témával. Harminc településről 42 középiskola regisztrált a programban. A részt vevő iskolák több mint fele az országos középiskolai rangsor 100 legjobbja között van.[2]

A program jól illeszkedik a kormány által november elején bemutatott kkv-stratégiába, amelynek célja a gazdaság fejlesztése és a lakosság életminőségének javítása. A stratégia alapján egyszerre fontos egy nemzetközileg sikeres, dinamikus magyar vállalkozói kör kialakítása és a magyar dolgozók többségének megélhetését biztosító, széles kisvállalkozói kör működésének, társadalom-szervező szerepének megerősítése.


Kapcsolódó Cikkek