2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Elítélhetik Hasszán F.-et

Tegnap kezdődött Hasszán F. tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A szír férfit – tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren – emberöléssel, bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják.

Kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron, egy csapat kommandós kíséretében érkezett tegnap a Fővárosi Törvényszékre Hasszán F., akit terrorizmus és emberiesség elleni bűnökkel vádolnak.


A szír férfi az előkészítő tárgyaláson tagadta bűnösségét, és elmondása szerint nem volt soha az Iszlám Állam tagja. Közölte, hogy folyamatosan attól fél, hogy kivégzik, ezért megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

Hassan F tárgyalás (Fotó: Máté Krisztián)

 

Hasszán F. elmondása szerint 2016-ban érkezett Törökországból Görögországba. Az embercsempésznek 400 dollárt fizetett, hogy családjával egy görög szigetre jussanak. A szír férfi egyébként Törökországban az ENSZ irodában úgynevezett „migránskártyát” is kapott, ebből is finanszírozta európai utazásait.


A vád szerint Hasszán F. az Iszlám Állam nevű nemzetközi terrorszervezet egyik fegyveres csoportjának parancsnokaként több kivégzésben vett részt. A tárgyaláson lejátszottak egy videót, amin Hasszán F. 2015 májusában al Shokni városának főterén egy társával közösen a település imámját is lefejezte. A vádlott tagadta, hogy ő lenne a felvételeken. A vád szerint Hasszán F. két ember kivégzésében személyesen is részt vett, míg egy harmadik személyt saját maga, pisztollyal ölt meg.

A bíróság pénteken kezdi el a büntetőper tárgyalását, amelyen már akár elsőfokú ítélet is születhet.

Hassan F tárgyalás (Fotó: Máté Krisztián)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek