EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb X.kerület

Már most siker az új Közlekedési Múzeum

A 15. Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját nyerte el az új Közlekedési Múzeum terve. A díjat Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója vette át az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes díjkiosztón.

Rég nem használt ipari területre költözik a múzeum

Az új Közlekedési Múzeum a kőbányai volt Északi Járműjavító területén már tíz éve bezárt egykori műhelyek kiemelkedő hazai ipari örökségi értékeinek és a New York-i Diller Scofidio + Renfro világszínvonalú építészeti terveinek összhangjával jön létre. Az új múzeum a barnamezős rozsdazóna átfogó rehabiltációjával, a múzeum új kiállításaival, új közösségi tereivel és új parkokkal az egész városrész megújulásának katalizátora lehet.


A város egyik legnagyobb ipari területén, a vasúti üzem értékes épületeinek megőrzésével és bővítésével nemcsak az ország egyik legnépszerűbb múzeuma talál végleges otthonra, hanem egész új kulturális városnegyed születik. A múzeum 2018-ban írt ki jelentős hazai és külföldi szakmai és médiaérdeklődés mellett nemzetközi tervpályázatot. A néhány hónappal ezelőtt lezárt pályázat első díját a rangos nemzetközi zsűri értékelése után a Diller Scofidio + Renfro építésziroda kapta együttműködésben magyar partnerükkel, az M-Teampannonnal.

Új városrész épül (fotók: Közlekedési Múzeum)

A Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját elnyert terv a kőbányai Északi Járműjavító területén 1959 és 1962 között emelt Dízelcsarnok és a hozzá kapcsolódó fejépület újrahasznosításával, de a teljes kapcsolódó terület átértelmezésével, városszövetbe illesztésével hoz létre új múzeumot, kiállításokat, közösségi tereket és közparkot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.