EUR: 333,83 Ft
CHF: 307,05 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Életmód

Márton-napi gasztroünnep Karinthy libáival

Az irodalom bűvöletében rendezik az idei Márton-napi borfesztivált a Danubius Hotel Gellértben november 7–10 között. Idén Karinthy Frigyes briliáns irodalmi paródiája, az Így írtok ti kínálta az ötletet, hogy a bor, a kiváló étkek és a literatúra örökös kapcsolatával adja meg az alaphangját a programoknak. 

A Karinthy család kedvelt liabételei is terítékre kerülnek – Profimedia

A szálloda összes termeiben felsorakoznak a legkiválóbb hazai borászatok, Budapest legjobb gasztrohelyei, és a koncertprogramban fellép majd a Lóci játszik és a The Biebers. A Gellért nagy gasztroünnepét idén is egy sörfesztivál vezeti fel, és lesz a szálló „védjegyének” számító, egyedülálló lakosztályétterem a hotel bámulatos kilátást nyújtó deluxe apartmantjában, ahol annak idején Jane Fonda, a nepáli király, Kirk Duglas vagy Sir Andrew Lloyd Webber is megszállt. Részt vehetünk majd egy „irodalmi borvacsorán” is, és a Márton-napot hagyományosan egy sunday brunch zárja majd.


Butiksörfesztivál és borvacsora

Profimedia

  • Az „Így söröztök ti” butiksörfesztivállal indul tehát a nulladik nap csütörtökön, ahol a legjobb sörfőzdék válogatott söreivel alapozhatunk a borfesztiválra, persze a mértékre figyelve.
  • Az „Így pezsgőztök ti” exkluzív vacsorán a Gellért szuper kilátású lakosztályétterme adja a díszletét Barna Ádám, a St. Andrea Restaurant executive séfje prémium kategóriás menüjének, ahol Varró-Turóczi Anett pezsgőszakértő ajánlja a fogásokhoz a pezsgősort, miközben beavat a királyok itala és az irodalom történetébe is. A 6 fogásos fine dining vacsora felvonultat majd libamájterrine-t, birsalmával és diós kalácsmorzsával, karfiolvariációkat gesztenyével és szarvasgombával, töltött libanyakat káposztával, valamint konfitált marhaoldalast – hogy csak néhányat említsünk ízelítőül.
  • Az „Így főztök ti” borvacsora séfje és házigazdaként Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész – az Így szerettek ők szerzője – irodalommal megfűszerezett, kreatív fogásokkal és az ezekhez illő borokkal fogadja a terített asztaloknál a gasztronómia szerelmeseit. Vasárnap pedig, az „Így esztek ti” Márton-napi sunday brunch felvonultatja a Karinthy család legkedveltebb libaételeit is.

 

Tökéletes libacomb

Hozzávalók: 3 evőkanál libazsír, 2 db libacomb, 1 púpozott teáskanál só, 4 csipet fehérbors (őrölt), 8 gerezd fokhagyma, 4 csipet majoránna
50 ml víz
Elkészítés : A libacombokat alaposan megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Bőrével lefelé belefektetjük a tepsibe,  25 percig sütjük. Az elősütés után megfordítjuk a combokat, melléjük tesszük a fokhagyma gerezdeket, és megszórjuk majoránnával. Ha úgy látjuk, hogy kevés zsír sült ki a bőrből, akkor  pótoljuk annyira, hogy kb. 1 cm magasan álljon a zsír a tepsiben. Egy kevés vizet öntünk a tepsi aljára, majd lefedjük alufóliával. A sütőt vegyük vissza 190 C fokra, és addig süssük a combokat, amíg teljesen meg nem puhulnak.  Amikor a combok a hús puha, eltávolítjuk az alufóliát, a combokat meglocsoljuk az alattuk levő zsírral, majd 220 C fokon addig sütjük amíg meg nem pirul.

 

Kapcsolódó Cikkek