2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Székesfehérvár

Mécsesgyújtással emlékeztek az ’56-os mártírokra az Országalmánál

A fiatlalok is gyertyát gyújtottak Fotó: ÖKK

Ég a gyertya ég, az emlék lángja el ne aludjék Fotó: ÖKK


Az 1956-os forradalom kezdetére emlékeztünk nem is olyan régen, most máris elérkeztünk annak leverésének szomorú dátumához. 1956. november 4-én kezdődött el a forradalmat leverő szovjet, még 34 évig tartó megszállás Magyarországon. Mennyi remény, mennyi élet szenvedte meg a „baráti haderők” újbóli bevonulását. Országszerte szerveztek megemlékezéseket a nemzeti gyásznap alkalmából. Székesfehérvár önkormányzata hagyományosan csendes mécsesgyújtással emlékezett meg hazánk történelmének sorsfordító napjairól és a szabadságharc hőseiről. A csendes megemlékezés helyszíne a belváros volt, Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás pasztorális helynök, míg a Magyar Honvédség részéről Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága helyőrségparancsnoka gyújtott gyertyás, de ott volt a városházán rendezett Ady Endre-emlékülés több résztvevője és számos civil emlékező is. Az esemény közös imádsággal, a Himnusz eléneklésével és főhajtással zárult.

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.