EUR: 355,07 Ft
CHF: 331,64 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Hódmezővásárhely

Megérkeztek az influenza elleni védőoltások

A vásárhelyi háziorvosoknál már kérhetjük az ingyenes influenza elleni védőoltásokat – tájékoztatta lapunkat dr. Havasi Katalin gyermekorvos, a kórház orvos igazgatója.

– Mindenki azt gondolja, hogy ismeri az influenzát, azonban egy sokféleképpen megjelenő betegségről van szó, mivel az egyszerű náthától a hasfájáson át a lázgörcsig több tünetet okozhat. Azért veszélyes, mert legyengíti az immunrendszert és szövődményekkel, például tüdőgyulladással és középfülgyulladással járhat – ismertette dr. Havasi Katalin.


Hozzátette, éppen ezért annak is érdemes kérni a védőoltást, aki még soha nem volt influenzás vagy pár nap alatt lábon kihordta azt, ugyanis az esetek harmadában a vírus után felülfertőződések, ritkán pedig halálos szövődmények alakulnak ki.

A járvány ugyan februárban a legerősebb, azonban nem érdemes addig várni a beadatással, hiszen a kórokozók már a tél elején megjelennek. A legérzékenyebbeknek a gyerekek és az idősek számítanak, ezért nekik különösen ajánlott a vakcina felvétele, csakúgy, mint a várandós kismamáknak. Hat hónapos kortól egyébként bárkinek beadható az oltás.


A doktornő elmondta, sajnos meglehetősen kevesen élnek a lehetőséggel, aminek az elsődleges oka, hogy egyre több oltásellenes cikk jelenik meg az interneten és a közösségi médiában. Ezeknek azonban semmi valóságalapjuk nincs, viszont arra éppen elegendők, hogy elbizonytalanítsák az embereket.

Ezt kell tudni az oltásokról

Magyarországon senki nem kap élő vírusos vakcinát. A háziorvosoknál igényelhetők ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott, 3 törzsből álló teljesen elölt vírust, míg a gyógyszertárban kaphatók 4 komponensű hasított vírust tartalmaznak. Előbbi az ÁNTSZ által biztosított, azaz ingyen van, míg utóbbi megközelítőleg 3 ezer forintba kerül, azonban nagyobb védettséget jelenthet, mint a térítésmentes társa, és a mellékhatások tekintetében is gyengébb.

Sokan nem veszik komolyan a betegséget, holott komoly bajok lehetnek belőle.

Kapcsolódó Cikkek