2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb Szolnok

Megérkeztek az oltások

Megyénkbe is megérkeztek az idei védőoltások, melyek a vírusos megbetegedés ellen adnak védelmet. Egyre többen jogosultak az oltásra térítésmentesen.

Bár a tapasztalatok szerint még pár hónap hátravan a járványig, már most érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, hogy beadassuk az influenza elleni védőoltást. Azok, akik a rizikófaktorba tartoznak, ingyenesen vehetik igénybe, csupán a háziorvosuknál kell jelezniük, hogy szeretnék beoltatni magukat. A jogosultak körébe beletartoznak a 60 év felettiek, a krónikus megbetegedésben szenvedők, a szív- és érrendszeri megbetegedésben és a légzőszervi megbetegedésben szenvedők, a cukorbetegek, a máj-, illetve immunhiányos betegek, a várandósok és a gyermeket tervezők. Az oltás azoknak is jár, akik az egészségügyben, szociális intézményben vagy az állattartás területén dolgoznak.


Megyénkbe összesen ötvenezer adag oltóanyag érkezett, melyeket a háziorvosi rendelőkbe szállítanak ki. Azoknak is érdemes beadatniuk, akik nem tartoznak bele a rizikófaktorba, mert az influenza magas lázzal, fej- és torokfájással, izomfájdalommal járó betegség, amely így előzhető meg a legkönnyebben.

Előre kell gondolkodni

Ha már kialakult a betegség, könnyen szövődményeket okozhat, és a betegség lefolyása alatt oltást sem kaphatunk. Különösen azoknak fontos előre gondolkozniuk, akik a munkahelyükön fokozottan ki vannak téve a járvány veszélyének. Az oltás beadása után körülbelül két hét alatt alakul ki a védettség.

Molnár Judit

Képünk illusztráció.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.