2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Megnéztük, így készül az időjárás!

Az országban 140 mérőkert működik, ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai segítenek, hogy minél pontosabb képet kapjunk arról, milyen időre számíthatunk. A Lokál megnézte, hogy készül itthon az időjárás-jelentés.

Németh Ákos, az OMSZ éghajlatkutatója (Fotó: Máté Krisztián)

 

Milyen idő lesz ma? – talán ez a leggyakoribb kérdés, amit felteszünk reggelente. Bújjuk az előrejelzéseket, de vajon hogy készül az időjárás-jelentés? Lapunk most betekintést nyerhetett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) működésébe. Látogatásunk során kiderült, hogy a mérések és megfigyelések nemcsak helyben, hanem országszerte mintegy 140 automata meteorológiai állomáson és ezenfelül közel 450 csapadékmérő állomáson, külsősök segítségével történik.


– A csapadékmérő állomásokat legtöbbször a külső munkatársak kertjében építik fel, ahol minden reggel megmérik a csapadék mennyiségét. Az eredményeket havonta elküldik az OMSZ központjába, ahol felviszik egy számítógépes adatbázisba. Szintén ebbe az adatbázisba kerülnek az automata állomások mért adatai. Ezek percenként mérik meg a légkör pillanatnyi fizikai állapotát, majd tízpercenként átlagolva küldik el az információkat a rendszerbe. Az OMSZ megfigyelésekkel, mérésekkel kapcsolatos központja Pestszentlőrincen található. Oda érkeznek sok más mellett az országban négy helyen telepített időjárási radarok, illetve a meteorológiai műholdak adatai, és az adatok előzetes minőségkontrollja is itt történik. A II. kerületben található székházban az adatok feldolgozása és elemzése folyik, aminek alapján elkészülnek az előrejelzések és az éghajlati statisztikák – foglalta össze lapunknak Németh Ákos, az OMSZ éghajlati szakértője.

Világszínvonalú fejlesztések


– Nem túlzás azt mondani, hogy a meteorológia több területén is a világelsők között vagyunk. Élen járunk például az éghajlati adatsorok homogenizálása és az adatok interpolálása terén. Számos magyar fejlesztést használnak az Európai Középtávú Előrejelzési Központban is. Ezek a kiemelkedő eredmények az átlagnál magasabb szakmai tudásnak köszönhetők – mondta a szakértő.

Jövőre lesz 150 éves

1870. április 8-án Ferenc József írta alá a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okiratát. Ekkor mindössze három fő dolgozott ott, számuk mára 180-ra bővült. Napi műszeres időjárásmérést azonban már több mint 300 éve is végeztek Sopronban. Az OMSZ jelenlegi székházát 1910-ben az akkori igazgató, Konkoly-Thege Miklós építtette. Ez egészült ki 1952-ben a pestszentlőrinci központtal.

Országos Meteorológiai Szolgálat (Fotó: Máté Krisztián)

Időjárás-kisokos

Gyakran halljuk az időjárás-jelentésben, de vajon mit jelent?

  • Anticiklon – Magas légnyomású légköri képződmény. Az anticiklonhoz nyáron inkább száraz, napos idő társul, télen azonban – főként a tartósabban fennállót – gyakran jellemzi párás, ködös idő.
  • Front – Különböző tulajdonságú légtömegek közötti viszonylag keskeny határfelület. Frontok érkezésekor a legtöbb fizikai állapothatározó (például légnyomás, hőmérséklet) rövid időn belül megváltozik.
  • Felszakadozik a felhőzet – Kezdetben erősen felhős vagy borult az ég, majd a zártság megszűnik, a felhőzet szakadozottá válik, de számottevően nem csökken a mennyisége.

 

Mennyi az esélye, ha a meteorológusok azt mondják az időre, hogy…

lesz: 100%

várható: 70–95%

valószínű: 50–70%

előfordulhat, kialakulhat: 20–30%

 

Mindennap egy új kihívás

Az ország egyik legismertebb meteorológusa, Németh Lajos 44 éve ugyanolyan lelkesedéssel végzi munkáját. – Az időjárás vizsgálása mindennap egy újabb, hatalmas kihívás. A légkör különböző jelenségeit megfejteni a halandó ember számára különleges dolog. Izgalmas szakma, mert nincs két egyforma légköri jelenség, számomra ebben rejlik igazán a meteorológia szépsége. Annál pedig nincs jobb érzés, mint amikor az emberek megköszönik a pontos előrejelzésemet – mondta a meteorológus.

 

Ez vár ránk a héten

Kedd: 13 Celsius-fok, felhős

Szerda: 12 Celsius-fok, eső

Csütörtök: 12 Celsius-fok, eső

Péntek: 12 Celsius-fok, felhős

Szombat: 11 Celsius-fok, napos

Vasárnap: 11 Celsius-fok, napos

A hét elején megérkezett hidegfront miatt az érzékenyek körében fokozódnak a görcsös panaszok, gyakori lesz a  görcsös fejfájás, az izom- és hasi görcsök. A hűvös időben fokozódnak a kopásos eredetű ízületi bántalmak. A változékonyság vérnyomás-ingadozást és keringési panaszokat is okozhat.

Kapcsolódó Cikkek