EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Megrendezik Budapesten az atlétikai vb-t

Elfogadta a kormány Csepel és Ferencváros javaslatait a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésével kapcsolatban. A kérdésről tegnap a Fővárosi Közgyűlés is vitázott, a Városháza előtt pedig fiatal sportolók tüntettek a vb-ért.

„A kerületek legitim döntése a kormánynak elég, mindegy, mit dönt a Fővárosi közgyűlés. Tömörebben szólva a főváros és Karácsony lemaradt, a karaván halad” – foglalta össze a helyzetet a Ripost, miután a kormány áttekintette a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatoknak a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére és az érintett városrészek fejlesztésére vonatkozó javaslatokat.


A kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztos korábbi, Diákváros – Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztése tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját. Így megállapították, hogy a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok javaslatai egybeesnek a korábbi döntésekben megfogalmazott kormányzati szándékokkal, így a testület az önkormányzati javaslatokat elfogadta, és támogatólag megerősítette. A fentiekről szóló kormányhatározat tegnap a Magyar Közlönyben is megjelent.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már kedden arról beszélt: a két, egyébként ellenzéki többségű képviselő-testület állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges.


– A kormány úgy tekinti, hogy a két kerületi önkormányzat döntésével a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető – fogalmazott. A múlt heti kormányinfón Gulyás emlékeztetett, hogy nemcsak egy stadionról van szó, hanem egy 44 hektáros zöldberuházásról is, amelynek helyszíne egy ma még elképesztő állapotban lévő, használhatatlan, de kiváló fekvésű terület.

Tüntettek a városháza előtt

A budapesti városháza előtt több tucat fiatal sportoló tüntetett a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséért. A fiatalok azért mentek a városháza elé, mert az elmúlt hetekben kérdésessé vált a világbajnokság megrendezése. A sportolók többek között azt írták tábláikra, hogy „Nekünk nincs otthonunk!” és „Sokan vagyunk”, illetve „Sport=egészség”.

A Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet a megmozdulásról azt mondta, elfogadhatatlan, hogy gyerekeket használnak fel politikai célokra. A Fidesz budapesti szervezete közleményben reagált a DK-s politikus szavaira, mint írták, „az a több mint 100 sportoló, edző, aki a mai nap elment a Városházára, nem a Fidesz szervezésében, hanem önként jelent meg, hogy kiálljon a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése mellett”.

Forrás: Origo.hu

 

Karácsony további feltételeket szabna

MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely főpolgármester a vb-ről folytatott vitán a Fővárosi Közgyűlésben tegnap azt mondta, a ferencvárosi önkormányzat által elfogadott határozat az első lépés. A fideszes Láng Zsolt arról beszélt, hogy a világbajnokság megrendezése az egész nemzet ügye.

– Az előterjesztés hiúsági kérdés, mivel az érintett kerületek döntöttek Csepelen és Ferencvárosban azokról a feltételekről, amelyeket a kormány támogatott. Nem szabadna abba a hibába esni, amibe a szocialisták, hogy mások pénzét költik – fogalmazott.

Karácsony azon követeléséhez, miszerint a kormány adjon 50 milliárd forintot a kerületek egészségügyi fejlesztéséhez, Láng azt fűzte hozzá, hogy a főváros is tegyen egy ekkora összeget a fejlesztésekhez. Karácsony erre azt mondta, hogy nem tudja támogatni az 50 milliárd forintos előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés végül egyhangúan elfogadta, hogy a fővárosi önkormányzat öt feltétellel támogassa a ferencvárosi atlétikai stadion építését.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek