2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Egyéb I.kerület

Megtudhatjuk, milyennek látta a magyar kormányzót a német kortárs író

Itthon eddig jórészt ismeretlen művel ismerkedhettek meg az érdeklődők a budai várbeli könyvbemutatón, ahol Edgar von Schmidt-Pauli német író, újságíró Horthy-életrajza Máthé Erika magánkiadásában több mint hetven évvel németországi megjelenése után látott napvilágot magyar nyelven.

 

Edgar von Schmidt-Pauli német író, aki személyes megtapasztalója számos eseménynek. Horthy Miklós című könyvét 1936-ban és 1943-ban adták ki Németországban, német nyelven, magyarul eddig sohasem jelent meg. Schmidt-Pauli a bevezetőjében azt írja, hogy a történelmi anyagokat a Magyar Királyi Külügyminisztérium bocsátotta a rendelkezésére. Maga Horthy Miklós is hivatkozik Emlékirataiban e könyvre, hogy adatokat vett át innen, amelyek az emigrációban nem álltak már rendelkezésére.


Számos kuriózum bukkan fel a műben: August von Mackensen vezértábornagy két rendkívüli levele, Horthy Miklósnak a második királypuccs idején IV. Károlyhoz írt, de Rakovszky István miatt nem kézbesített levele. A német eredeti kötet öt mellékletet tartalmaz. Máthé Erika elmondta, kiadói hatáskörben ő létrehozott még hármat, amelyek szervesen kapcsolódnak a történésekhez: Horthy Miklós és Purgly Magdolna aradi esküvőjéről részletes tudósítás, Prohászka püspök Gellért Szállóban elmondott beszéde Horthy Miklós kormányzóvá választása alkalmából, valamint Horthy Miklós siófoki parancsa, amely megtiltotta az önítélkezést.

– Mindazoknak ajánlom ezt a könyvet, akik még nincsenek átitatva Horthy-előítéletekkel, és azoknak is, akik egy másik szemüvegen keresztül szeretnék megismerni Magyarország kormányzóját, aki 24 évig szolgálta nemzetét.


Hűség a tényekhez

„Még ha úgy hírlik is, hogy a történetírás az eseményeket a kutató szubjektív szemüvegén keresztül mutatja be, minden lehetőt megtettem annak érdekében, hogy a tényekhez és az objektív igazsághoz olyan közel kerüljek, amennyire lehetséges.” (Edgar von Schmidt-Pauli)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.