EUR: 344,78 Ft
CHF: 322,06 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Ózd

Meleg a helyzet az Ózdi Távhő Kft.-nél

Miközben a húzóembereket nem becsülik meg – hiszen az önkormányzati cégnél mindössze bruttó 1200 forint körül van az átlagórabér –, addig a felügyelőbizottság elnökének az eddigi 40 ezer forint helyett 200 ezret, a tagoknak 30 ezer helyett 150 ezer forint tiszteletdíjat szavazott meg az új képviselő-testület. Az intézkedés nagyon felháborította az Ózdi Távhő Kft. dolgozóit. November 13-án pedig egy közel félnapos üzemzavar miatt hűltek ki a városban a radiátorok.

Távhősöket kérdeztünk meg a drasztikus és pofátlan tiszteletdíj-emelésről, akik felháborodottan mondtak véleményt a kialakult helyzetről. Szándékosan nem Halász Sándor ügyvezetőhöz fordultunk kérdéseinkkel, mert nem akartuk kellemetlen helyzetbe hozni. A dolgozókból aztán ömlött a panasz az elmaradt beruházásokról, az értelmetlen projektekről és főként arról, hogy országosan az utolsó helyen kullognak a munkabérekkel.


Informátorainktól megtudtuk, hogy elég sok a korszerűtlen hőközpont Ózdon, amelyek modernizálása évek óta tart, de mindig elfogyott a pénz a folytatáshoz. Úgy tűnik, a városi piac mellett húzódó légvezeték földbe fektetésére viszont lesz keret, mert a hírek szerint nem gondolták át eléggé az új piacberuházás helyét, és úgy tudják, az áruszállítás útjában maradtak a tartóoszlopok. Hozzátették, a csővezeték kiváló állapotban van, és fölösleges pazarlás annak leszerelése, ami csupán egy értelmetlen látszatberuházás lesz a többi között. Ehelyett a 30-40 éve lefektetett csőszakaszokat kellene kicserélni, mert pár hete is kilyukadt a Nagy Imre úton a fővezeték, és ez a jelenség a következő időszakban nem kelt majd meglepetést a szakemberek körében.

Visszásságok

Szóba került a cég szakemberállománya is: a feltöltött létszám nem azt jelenti, hogy minden rendben van. A fiatalabb korosztálynak ugyanis nem volt lehetősége a biztos szakmai tudás elsajátítására, ezért nem mindegyikük képes önálló munkavégzésre, a fizetésük pedig közelít a tapasztalt szakikéhoz. A visszásságok elvették a régi, rutinos dolgozók kedvét a gyors és pontos munkavégzéstől, ezért azon sem lehet majd csodálkozni, ha jelentősen megnő az üzemzavarok elhárításának ideje.

A távhőt egyébként szinte minden korábbi önkormányzat kötelezte sporttámogatásokra és egyéb önkormányzati kiadások fedezésére, mostantól viszont már házipénztárként kezeli őket a szivárványkoalíció. A magánzsebekbe szétosztott hatalmas összeget a jó szakemberek fizetésének emelésére, a távhőrendszer üzembiztonságának növelésére és rezsicsökkentésre is lehetne fordítani. Ehelyett az újonnan megválasztott képviselők kapzsi módon visszaéltek választóik bizalmával, és ózdi viszonylatban extrém pénzeket visznek el a cég kasszájából.


Milliókba kerülnek

A felügyelőbizottsági tagok személye egy kivétellel szakmailag megkérdőjelezhető erre a megbízatásra, informátoraink pedig idáig azt tapasztalták, hogy a korábbi fb-k tagjai 1-2 havonta 1-2 órára megjelentek a cégnél, elkávézgattak, és mentek tovább. Évi 9 millió 600 ezer forint megy így magánzsebekbe az önkormányzati cég pénztárából. A szivárványkoalícióra szavazók kiszámolhatják, mennyi órabér társul kedvenceik „teljesítményéhez”, és feltehetik maguknak a kérdést: tényleg rájuk van szüksége Ózdnak?

Szabó László

Fotó: Szabó László
Lehet, hogy távhődíjat kell emelni az önkormányzati képviselők mohósága miatt?

Fotó: Szabó László
Tervben van a légvezeték földbe fektetése, ami a szakemberek szerint fölösleges látszatberuházás

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.