EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Pécs

Messze földön híres a belvárosi papagájparadicsom

Több mint hetven papagájjal él együtt a pécsi Kresz Mátyás, aki nemcsak belvárosi házát, de még kertjét is átalakította, hogy elférjenek a tollasok, akik olykor olyan hangot adnak ki, mint az emberek.

Ő itt Dugó, a kék homlokú amazon. Képes két hangnemben beszélni.

Kresz Mátyás, szakmáját tekintve villanyszerelő, de több mint 60 éve madarakkal is foglalkozik. Belvárosi házát több mint ötven papagájjal osztja meg. Egyik kedvence a szószátyár Dugó, aki úgy ragaszkodik hozzá, hogy legszívesebben mindig a vállán ülne.


De Dugó mellett Spikey, a nappapagáj is a család teljes jogú tagja.

– Ő egyszer már megszökött, de csak a szomszédos fenyőig repült. Mikor szólongattam, meg sem mozdult, de tovább nem repült. Így vittem egy létrát és felmásztam utána, mikor már közel voltam hozzá, ráugrott a vállamra és haza tudtam hozni – meséli Kresz Mátyás.


Egyre több a vadon élő papagáj

Kresz Mátyás első madarát négy évesen kapta, de nyolc évesen már kanárit és galambot is tenyésztett

Az is előfordulhat, hogy vadon élő papagájokkal találkozunk a Mecsekben – teszi hozzá a madarak gazdája.

– Németországban az összes park tele van amazonokkal, több ezer él a Kölnben és Stuttgartban is, de nálunk is egyre gyakoribb, hogy az állatkert környékén a kis sándorpapagájok megjelennek, hiszen ott biztosan találnak maguknak elemózsiát – mondja Kresz Mátyás. Ezek a madarak pedig bírják a telet. Sőt ha leesik az első hó, még fürdenek is benne. A ragadozó madarakat pedig képesek hatalmas rikácsolással távol tartani – teszi hozzá az állattartó.

Madárparadicsom ez a belvárosi ház

Kresz Mátyás madarait még a szomszédok is szívesen hallgatják, belvárosi háza mellett mindig öröm elsétálni

Kresz Mátyás nemcsak a kertjét alakította át teljesen, hanem egy üvegházat is berendezett a papagájoknak. Van karanténja, keltetője, de még inkubátora is ahhoz, hogyha egy-egy új jövevény érkezik, akkor a felcseperedését segíteni tudja. Sőt előfordul, hogy pécsi állatorvosok keresik fel tanácsot kérni.

– Van, hogy megbetegszik egy papagáj és kérnek pár tippet a gyógyításhoz. Mindig szívesen segítek – mondja a nyugdíjas villanyszerelő, akihez sokszor külföldről is érkeznek a papagájok szerelmesei.

Ausztriából érkezik a takarmány

A papagájok a magok mellett napi egy vödör almát is kapnak

Ezek a madarak olyan jól vannak itt tartva, hogy a magvak egy részét Ausztriából szerzi be nekik a
gazdájuk, de sokszor ő csíráztatja a magokat és keveri össze azt a pépet, ami vitaminbomba a tollasoknak.

Lehet barátkozni

A papagájok annyira szelídek, hogy egy-egy családi programra is magával szokta vinni őket Kresz Mátyás. A madarakat a pécsi botanikus kert dísznövény-kiállításán is meg lehet simogatni, hiszen gazdájuk másik hobbija az egzotikus dísznövények tartása. Üvegházában banánt, citromot, de még mandarint is szüreteltek már.

Kapcsolódó Cikkek