EUR: 355,10 Ft
CHF: 331,51 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Zalaegerszeg

Mézédes napok Zalaegerszegen

A mézkedvelőket várják november 30-án és december 1-jén a XVI. Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokba a Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vásárra Zalaegerszegen. A Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete azzal a céllal hívta életre a Kárpát-medencei mézfesztivált, hogy felhívja a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára, az egészségre gyakorolt jótékony és gyógyító hatásaira.

Kiemelés: 100 gramm mézhez 15 ezer méhecske munkájára és egymillió virágra van szükség

A Kárpát-medence különböző tájairól érkező méhészek mellett zalai kistermelőknek és kézműveseknek is lehetőséget kínálnak a bemutatkozásra, így a fesztivál egyben termelői vásár is. A mézhez hasonlóan a természetes élelmiszerek sorába tartozó zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcslevek, borok kínálói is gazdagítják a palettát, továbbá környékbeli fazekas, bőrös, késes, ékszer- és szappankészítő portékái közül válogathatnak az érdeklődők. A programot szakmai előadásokkal gazdagítják, amelyek a méhészeknek és a laikusoknak egyaránt szólnak, valamint lesz méhészszakmai kiállítás és vásár, ahol méhészeti eszközök gyártói és forgalmazói képviseltetik magukat. Gyerekek és felnőttek egyaránt találnak kedvükre való programokat: kulturális fellépők, játszóház, valamint előadások várnak kicsiket és nagyokat. Az idén is lesz mézfelismerő verseny gyermek és felnőtt kategóriában, értékes nyereményekkel. A hazai és határon túli méhészek mézkülönlegességei és egyéb termékei, mézeskalácsok közül lehet válogatni, vagy megcsodálni a méhészeti eszközök kiállítását és vásárát. A főszerepben ismét a gyermekek lesznek, akiket ajándékméz és mindkét napon játszóház vár: méhecskék, viaszozás, mézeskalácsok, agyagozás is szerepel a programban, sőt vasárnap megnézhetik a Griff Bábszínház A Hókirálynő című előadását. A tudatos fogyasztók kampányában bemutatkozik az Iskolás méz című mesés kiadványsorozat. Vasárnap 9 órától idén is lesz jótékonysági futás, a bevételt a nyitott ház, az EGYMI részére ajánlják fel a szervezők.


Mire jó a méz?

Az ember 10-15 ezer éve fogyaszt mézet. A korabeli feljegyzések szerint több mint 300-féle betegség gyógyításánál alkalmazták, azonban napjainkban alig 70-félénél. A hetvenből gyógyítja többek közt a gyomor- és nyombélhurutot, a szív-, máj-, epe- és légúti betegségeket, egyes mirigy- és nőgyógyászati betegségeket, idegrendszeri problémákat, de jó hatással van a nyugtalanságra, pszichés problémákra, elmezavarra, pszichés eredetű fogyásra. Külsőleg horzsolásnál, égési sérüléseknél és visszérproblémáknál is alkalmazható. Nem ajánlott a fogyasztása cukorbetegeknek, azoknak, akik belső elválasztású mirigyek túlműködésében szenvednek, valamint kóros elhízás, kórosan magas koleszterinszint, mézallergia, méhcsípés-allergia, gyomorsavtúltengés esetén.

Kapcsolódó Cikkek