2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Székesfehérvár

Mi is fásítunk!

Több ezer hektárnyi zöld

Ez a három fa valami jónak a kezdete Fotó: ÖKK, Simon Erika

Fát ültetni jó, mert aki ezt megteszi, az nyomot hagy a jövőnek maga után. Ez történt most Fejér székhelyén. Az Agrárminisztérium által novemberben útjára indított Országfásítási Program keretében Székesfehérváron a Petőfi Sándor parkban ültetett emlékfákat Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója. A Vadex, Fejér megye és Székesfehérvár összefogása nyomán a megyéből Székesfehérvár mellett további hat település csatlakozott a nagy jelentőségű fagazdálkodási és klímavédelmi programhoz, mégpedig Alsószentiván, Baracs, Balinka, Iszkaszentgyörgy, Mór és Pusztavám. Az emlékfaültetés után felavatták az országos programnak és a nagyszabású együttműködésnek állított emléktáblát is.


November elején indult el az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. Az ősszel kezdődött ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja az erdőgazdálkodási tevékenységre és a klímavédelemre való figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése is.

A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a megye legnagyobb erdőgazdálkodója. Ahogy Majoros Gábor vezérigazgató fogalmazott, a mostani program újabb mérföldkő, szakmai kihívás és felelősség is cég számára, ha egy európai szinten még alulerdősített ország klímavédelmi törekvéseit vesszük alapul.


„Aki fát ültet, az a jövőnek ültet”

– A mostani jelképes faültetéssel is szeretnénk ráirányítani a közvélemény figyelmét a hazánkban zajló erdősítésekre, a meglévő erdők minőségi fenntartására, az erdőgazdálkodás gazdasági, és a klímavédelem társadalmi fontosságára is – mondta Feldman Zsolt. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta: a térség téma iránti szakmai elköteleződését jól példázza, hogy az országos ültetések egy tizedét Fejér megyében valósítják meg a jövő év tavaszáig. Mint mondta, a Vidékfejlesztési Program módosításával, és az Országfásítási Programmal létrejövő fenntartható erdőtelepítéssel azt remélik, hogy a következő három-öt évben legalább huszonötezer hektárnyi új zöldterület jön létre.

 

Kapcsolódó Cikkek