2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Minden idős kap nyugdíjprémiumot

Minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap nyugdíjprémiumot, amelyet a novemberi ellátással együtt fizetnek ki – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A banki utalások már ma megérkeznek az idősek számlájára.

Az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2,6 millió embernek fizet nyugdíjprémiumot, összesen 52 milliárd forint értékben. A kormány döntése alapján idén nem csupán az öregségi nyugdíjban, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják a novemberi egyszeri juttatást, továbbá ebben az évben a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményére tekintettel kivételesen azok is részesülnek benne, akiknek az ellátását 2019-ben állapították meg és novemberben folyósítják.


MTI/Mohai Balázs

– Aki bankszámlára kapja az ellátást, ehhez már kedden hozzájut, postai kézbesítés esetén azt a novemberi ellátással párhuzamosan kézbesítik. Ez már az egymást követő harmadik év, amikor nyugdíjprémiumot fizet a kormány. Az állam akkor tud nyugdíjprémiumot fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja 3,5 százalékot, ez idén várhatóan 4,6 százalék lesz. Ezt az Európai Központi Bank előrejelzése is megerősítette – mondta Novák Katalin.

A nyugdíjprémium maximuma 22 ezer forint, amelyre már 80 ezer forintos nyugdíj mellett számíthatnak az érintettek.


– 2010-ben azt vállalta a kormány, hogy olyan nyugdíjrendszert tart fenn, amelyben a nyugdíjak értékállósága biztosított. Az inflációkövető nyugdíjrendszerben mindig az infláció várható mértékével egyezően emelik a nyugdíjakat; ha az infláció meghaladja ezt, akkor korrekciót hajtanak végre, ha viszont alatta marad, akkor természetesen nem kell semmit visszafizetniük a nyugdíjasoknak – közölte Novák Katalin a nyugdíj-kiegészítéssel kapcsolatban.

Azok, akiknek tavaly vagy korábban állapították meg a nyugdíját, a novemberi nyugdíjuk 8,4 százalékát kapják egyszeri korrekcióként, ez átlagosan 10 ezer forint körüli összeg. Összességében az, aki mindkét juttatásra jogosult, átlagosan mintegy 33 ezer 500 forinttal fog novemberben többet kapni, ez egy átlagos, 136 ezer forintos nyugdíj esetében mintegy 170 ezer forintos kifizetést jelent.

Kapcsolódó Cikkek