EUR: 354,72 Ft
CHF: 332,73 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Szeged

Minden perc számít stroke esetén

Tájékoztató napot tartott az SZTE Neurológiai Klinikája szombaton a stroke világnapja alkalmából. A rendezvényen az érdeklődők egészségügyi állapotát szűréseken mérhették fel.

Dr. Klivényi Péter professzor, a neurológiai klinika igazgatója az agyérbetegségek megelőzésének jelentőségéről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a stroke világnapja nemzetközi kezdeményezés, azonban a rendezvény apropója az, hogy jelentős átalakuláson van túl az ellátás Szegeden. – Emiatt megváltoztak a betegek gyógyulási esélyei. Az első 24 órában van lehetőség a stroke-ot okozó érelzáródás megszüntetésére, hogy csökkentsük a betegek későbbi rokkantságának esélyét, ezért a szívinfarktushoz képest a stroke esetében különösen igaz, hogy minden perc számít – magyarázta.


Számos olyan faktor van, amely befolyásolja a stroke kialakulását (fotó: illusztráció)

A rendezvény célja a megelőzés is volt, hiszen számos olyan faktor van, amely befolyásolja a stroke kialakulását. – Ezek az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vércukorszint – sorolta dr. Szabó Nikoletta, a neurológiai klinika adjunktusa. A rendezvény és a vizsgálatok ingyenesek voltak, a résztvevők érkezésükkor kaptak egy kis füzetet, amelybe a szűrővizsgálatok eredményeit jegyezték az ott dolgozó orvosok, orvostanhallgatók. Ezeket nemzetközileg használt pontrendszer alapján értékelik. A vizsgálatok sorrendjét úgy építették fel, hogy a magas rizikófaktorú páciensek további szűréseken vehettek részt. Mindemellett a dohányzásról való leszokáshoz tippeket, illetve táplálkozási javaslatokat kaphattak az érdeklődők a rizikófaktorok csökkentése érdekében.

A neurológiai klinika igazgatója elmondta, a tüneteket legegyszerűbben a FAST módszerrel lehet leellenőrizni. Ez sorrendben az arc szimmetriájának a megváltozását, az egyik oldal lebénulását, majd a beszélőképesség romlását jelenti. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek