EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb XIV.kerület

Mindent a látásért

Minden évben eljön az az időszak, amikor „szemünk világa”, a látás kerül középpontba. A Zuglói Civil Házban a Látás hónapja akciósorozat keretében most ingyenes vizsgálattal és tanácsadással várták az érdeklődőket.

Ingyenes vizsgálattal és tanácsadással várta az érdeklődőket (fotó: illusztráció)

Mint Szabadi Zsolt, a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke elmondta, a Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik
– A külvilágból érkező információk 85 százalékát a látás érzékszerve továbbítja – hívta fel a figyelmet az igazgató, aki hozzátette, a digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témája a kampánynak. – A digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott kék fény korosztálytól függetlenül mindenkit érint. Ezen a téren különösen fontos a megelőzés, mivel az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára.
A kampány során előtérbe helyezték a progresszív lencséket mint a legmodernebb, legkomplexebb optikai megoldásokat. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája.
A Zuglói Civil Házban most ingyenes vizsgálat és szűrés egyaránt volt, de arra is választ kaptak az érdeklődők, hogy miért fontos az UV-védelem télen is.


Így teszi tönkre a mobilozás a látást

A mobiltelefonok rengeteg káros kék fényt bocsájtanak ki magukból

A mobiltelefonok, tabletek monitorok rengeteg kék fényt bocsátanak ki magukból, az pedig roncsolja a retinát. Azt ugyanis a szem szaruhártyája és lencséje nem képes blokkolni vagy visszatükrözni. A retinában található egyik A-vitamin-típus az úgynevezett retinal, amely segíti a helyi sejtek fényérzékelését, illetve a vizuális információk továbbadását az agyhoz. A retinal úgy reagál a fényre, hogy formát vált. Bár a legtöbb esetben az átalakulás visszafordítható, a kék fény tartós átalakulást eredményez. A kék fény miatt a retinal eltorzítja a sejthártyában található egyik molekulát. Ezután megnövekedik a sejtben a kalcium szintje, ez pedig a sejt eldeformálódásához vezet.

 

Mi is az a progresszív lencse?

40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Az apró betűk összemosódnak, és a könyvet, újságot egyre távolabb kell tartani a szemtől, hogy azt élesebben lássuk. Ez egy természetes folyamat, amelyet presbyopiának vagy más néven időskori távollátásnak nevezünk. Erre a problémára nyújt megoldást a progresszív szemüveglencse. A progresszív lencse hozzájárul a szemfáradtság csökkentéséhez, és természetes látásélményt biztosít viselőjének. Előnye, hogy minden távolságra éles képet biztosít, így egyszerre alkalmas autóvezetéshez, olvasáshoz, számítógép-használathoz.


Kapcsolódó Cikkek