EUR: 353,65 Ft
CHF: 329,69 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb XXI.kerület

Mulatsággal ünnepelték Márton napját

Márton napján a Csepeli Városkép Kft. szervezésében a Radnóti Miklós Művelődési Házba várták az itt élőket, hogy a hagyományokhoz hűen idén is egész napos családi programmal ünnepeljenek. Volt interaktív gyermekműsor, táncbemutatók, állatsimogató, népi játszóház, kukoricamorzsoló és lángosevő verseny.

A Radnótiban mindenki megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot. A gyerekek lámpást készíthettek, libaalakú mézeskalácsot díszítettek, kipróbálhatták, milyen lúdtollal írni. A Márton-napi vigasságok leginkább várt pillanata a lángosevő és a kukoricamorzsoló verseny volt. A színpadon fellépett a Csep’ Jazz Dance, a Csepeli Mosolygó Dalkör, a Csepeli Öregtáncosok Együttese, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Csodamalom Bábszínház és a Csiga Duó is. A rendezvényről nem hiányoztak a libaételek sem.


 

Lehetett töltött libanyakat, libazúzapörköltet, ludaskását, libasültet és forralt bort is kóstolni.

Aki libát nem eszik…


Márton-napja a bőséges lakomák ideje, ilyenkor jellemzően hízott libából készült ételek és a novemberre kiforrt új bor kerül az asztalra. A néphagyomány szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. A néphit szerint Márton-napján az időjárás alakulására is következtethetünk. Ha a sült liba mellcsontja barna és rövid, akkor sáros télre számíthatunk, ha hosszú és fehér, akkor havasra. Úgy tartják, a Márton-napi eső után rendszerint fagy, majd szárazság következik.

Kapcsolódó Cikkek