2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb IX.kerület

Nálunk van a világ egyik kizárólag a holokauszttal foglalkozó intézménye

A külföldi turisták között is népszerű látogatóhely a kerületünkben található Holokauszt Emlékközpont, amely a világ kevés, kizárólag a holokauszttal foglalkozó állami alapítású intézményeinek egyike.

A Páva utcai zsinagóga autentikus hely, egykor Budapest második legnagyobb zsinagógája volt (Fotó: Máté Krisztián)

 

Az emlékközpontba érkezőket különleges és egyedi építészeti környezet fogadja. Frank O. Gehry, a világ talán leghíresebb kortárs építésze magyarországi látogatásakor Budapest panorámája mellett az emlékközpontot nevezte meg a rá legmélyebb hatást gyakorló építészeti alkotásként. A modern épületegyüttesbe szervesen kapcsolódó Páva utcai zsinagóga autentikus hely, egykor Budapest második legnagyobb zsinagógája volt. Az intézmény tudományos, oktatási és kulturális központ. Interaktív állandó és különleges időszaki kiállításokkal, élményközpontú múzeumpedagógiai programokkal, kulturális rendezvényekkel várja a látogatókat. A magyaron kívül még négy nyelven folyik tárlatvezetés, rendszeresen rendeznek speciális, tematikus tárlatlátogatásokat.
Alapítása óta egyik legfontosabb tevékenysége a holokauszt történetének magyarországi oktatásában való aktív részvétel, a magyar holokauszt megismertetésének segítése és támogatása. Ennek megfelelően az előzetesen jelentkező diákcsoportoknak nemcsak interaktív tárlatvezetést, hanem múzeumpedagógiai programokat is kínálnak. A kiállítások megtekintése mellett az iskoláscsoportok részt vehetnek történelmi, irodalmi, filmes vagy toleranciafoglalkozásokon. Ezek a képekkel, filmekkel kombinált interaktív órák abban segítik őket, hogy alaposabban megismerhessék a holokauszt egy-egy aspektusát. A tanároknak akkreditált továbbképzéseket, szakmai konzultációt és egyéb segítséget kínálnak az antiszemitizmus, a rasszizmus és a holokauszt témáinak iskolai bemutatásához.


 

 

Szándékosan nem a zsidónegyedbe építették

A Magyar Köztársaság kormánya 1999-ben határozott a  Holokauszt Emlékközpont megalapításáról, 2002-ben pedig arról, hogy azt a Páva utcában építik fel. Szándékosan nem a hagyományos zsidónegyedben, ezzel is jelezve, hogy nemzeti emlékhelynek szánják.

 

Élet és halál között

Az új kiállítás december 15-éig látható (Fotó: Máté Krisztián)

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyílt kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A projektet az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata, a Polin – a Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Varsó) és a Csendes Hősök Emlékközpont (Berlin) közösen kezdeményezte. A magyarországi tabló a Holokauszt Emlékközpont közreműködésével készült. A tárlat december 15-éig látogatható.

Kapcsolódó Cikkek