2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Nem csak a műanyag miatt káros a PET-palack

A PET-palackos üdítők a nehezen lebomló műanyag részecskék mellett magas cukortartalmuk miatt is károsak szervezetünkre. A Ripost szerint a nagy kiszerelésű italokkal visszük be a legtöbb cukrot, ami elhízást és a vércukorszint megemelkedését eredményezheti. 

Profimedia

A multik által gyártott PET-palackos üdítők felelősek a műanyagszennyezésért. 4000 év alatt bomlanak le, újrahasznosítani csupán 20 százalékukat lehet, mégis Magyarországon a teljes forgalom mintegy 95 százalékát ezek a csomagolások teszik ki. A műanyagdarabkák pedig a környezetünkre, az élővilágra és a szervezetünkre is károsak.


Profimedia

Azonban nem csak emiatt jelentenek ránk veszélyt. A Ripost a palackos üdítők magas cukortartalmára hívta fel a figyelmet. Tíz eladott szénsavas üdítőből ugyanis kilenc műanyag palackos kiszerelés, amelynek kétharmada 1,75, illetve 2 literes változat. Mindez a hatalmas környezetterhelés mellett elképesztő cukorfogyasztáshoz vezet, ami már rövid távon is károsíthatja az egészségünket. A cukros üdítők ilyen mértékű fogyasztásától tartósan megnő a vércukorszint, az elhízás veszélye és az ezzel kapcsolatos betegségek kockázata. Az OECD jelentése szerint az elhízottak aránya Európában a felnőttlakosság körében hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig a negyedik helyen állunk. Ez nagyrészt a PET-palackos, cukros üdítők mértéktelen fogyasztásának köszönhető.

Használjunk aludobozokat! 


A megoldás nem az, hogy lemondunk kedvenc ízeinkről, inkább arra kell figyelni, hogy megtaláljuk a mértéket, és megnézzük az összetevőket. Az elmúlt években több innováció is történt ezen a téren, a steviával és gyümölcscukorral készülő üdítők valós alternatívát jelentenek, ahogy a kisebb kiszerelésű aludobozok is. Ezek a termékek ugyanis amellett, hogy 100 százalékban és akárhányszor újrahasznosíthatók, ízélményben és minőségben is a legmagasabb szintet képviselik. A 250 milliliteres aludoboz tartalma egypohárnyi mennyiségnek felel meg, amit egyszerre meg lehet inni. Ezáltal nem veszít az élvezeti értékéből, nem ad lehetőséget a szükségtelen túlfogyasztásra, és a túlzott cukorbevitelre sem.

Igyunk csapvizet! 

A PET-palack-termelés és az üdítők által bevitt cukormennyiség csökkentésére a leghatásosabb módszer, ha csapvizet fogyasztunk, hiszen, mint már beszámoltunk róla, Magyarországon nagyon jó minőségű víz folyik a csapból. „Különleges adottság, hogy Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete a Szentendrei-szigeten található. A szerencsés földrajzi adottságok mellett a szakértelemnek és tapasztalatnak köszönhetően az ivóvízellátás biztonságos, európai viszonylatban is magas színvonalú” – árulta el a Lokálnak a Fővárosi Vízművek. Mindezzel ráadásul akár évi 100 ezer forintot is spórolhatunk!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek