EUR: 352,81 Ft
CHF: 331,85 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Győr

Nem felejtik a kekszgyári nyugdíjasokat

A legendás termékeket, a Pilóta kekszet, a Balaton szeletet és a Vaníliás karikát 2006 óta nem Győrben gyártják, és a cukorka-előállítás sem a városban működik, a kekszgyári nyugdíjasokat azonban nem felejtették el, a Győri Keksz Nyugdíjasainak Alapítvány segíti őket.

A régi győri kekszgyár
Fotó: Régi Győr

Az alapítványt 1988-ban hozta létre Halbritter Mátyás, a kekszgyár akkori igazgatója, aki a célra felajánlotta éves prémiumát. Az alapító okiratban lefektetett szabályok szerint a pénzügyi támogatás évente egyszer adható karácsony előtt az arra rászorulóknak. A kekszes nyugdíjasok száma egyre csökken, jelenleg körülbelül ötszázötvenen élnek még. A kuratórium döntése alapján ez évtől a létszám tizenöt százaléka kap támogatást, amit 2019-től hatvanezer forintra emeltek. Idén 75, egykori kekszgyári dolgozó kap segítséget. Hiába már csak a múlté a győri kekszgyár, szellemiségét őrzik az egykori dolgozók, akik örökre hálásak lehetnek Halbritter Mátyásnak.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.