EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb XIII.kerület

Nemzetközi versenyekre is alkalmas lett a Csata utcai sportcsarnok

Tehetséges kosarasgyerekek sportbemutatója, egyesületi „Csata-kiáltás”. Ilyen külsőségek mellett ünnepélyesen is átadták a Csata utcai sportcsarnokot.

Kívülről is megújult a létesítmény (Fotó: Máté Krisztián)

Megújult az épület homlokzata, korszerűsítették a tornatermet, az öltözőket, a kiszolgálótereket, lecserélték a gépészeti és az elektromos rendszereket is. A felújítás során az új padlószerkezet megtámasztására a csarnokban 96, a kiszolgáló területen 78 cölöpöt fúrtak le a teherbíró talajig csaknem 6 méter mélyen. A beruházás 767,6 millió forintba került. A sportcsarnokban délelőttönként a Csata Utcai Általános Iskola tanulóinak testnevelésórái folynak.  Délutánonként az évtizedek óta sikeresen működő Csata DSE kosárlabdacsapatának edzéseit tartják itt, hétvégenként kosárlabda-mérkőzések zajlanak. A többi időszakban külsős bérlők is igénybe vehetik a termet.


Huszonnégy éve épült
A Csata utcai sportcsarnok 1995-ben épült. Húsz év múlva, 2015-ben lecserélték a tetőszigetelést, 2016-ban pedig megépítette az önkormányzat a Csata Utcai Általános Iskolához kapcsolódó átjáróhidat. Ám most a további szerkezeti károsodások miatt teljes körűen korszerűsíteni kellett a sportcsarnokot.

 

Legyél te is kosaras!

Ez kosár lesz (Fotó: Máté Krisztián)

A Csata DSE vezetőedzője, Tursicsné Iván Krisztina a kezdetektől, 1995-től dolgozik a „Csatában”. Még testnevelőként hívta oda az iskola akkori igazgatója, Firnigl Zoltánné, aki kosárlabdaéletet álmodott az új csarnok falai közé. A következő évben rögtön a Csata lett az Országos Diákolimpia győztese, és ugyanekkor az Országos Serdülő Kupa győztese is. 2000-től már Tursics Sándor – aki akkor hagyta abba a profi kosárlabdát – és felesége közösen nevelték a kosaras-utánpótlást. Mind klub-, mind válogatott szinten futószalagon szállították a hazai és nemzetközi sikereket. Azóta számos nagyszerű edző kapcsolódott be a sportnevelésbe.
A 2016–2017-es szezonban a magyar női utánpótlás kosárlabdázás legsikeresebb egyesületeként zárta a bajnoki évet a Csata DSE. A 2017–2018-as szezonban először indultak el a felnőtt NBI/B-s bajnokságban, és megnyerték azt. Ezzel kivívták az NBI/A csoportos bajnokságban való indulás jogát. Tavaly újoncként a felnőtt magyar bajnokságban a 8. helyet szerezték meg. Továbbra is az a céljuk, hogy a kosárlabdát a lehető legnagyobb területen vigyék helybe a kisiskolások számára, mindemellett fontos a sportág népszerűsítése, a megjelenő közönség  kulturált szórakoztatása, az egészséges életmódra és a mozgás szeretetére nevelés is. Az előkészítő csoportok feladata a kosárlabda megszerettetésén túl a tehetséges gyerekek kiválasztása. Saját versenyrendszert alakítottak ki ezeknek a csoportoknak a versenyeztetésére „Legyél Te is Kosaras!” elnevezéssel. Ez a program már hetedik éve működik a XIII. kerületi önkormányzat támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek