EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,47 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Békéscsaba

Ötven éves a békési duzzasztó

Fél évszázaddal ezelőtt adták át a békési duzzasztóművet. Az évforduló alkalmából emléktábla avatására is sor került a településen.

A Kettős-Körösnél található létesítmény több szempontból is jelentős a megyei lakosság számára. Mezőgazdasági, ökológiai és turisztikai célokat is szolgál.  Az 50. évforduló alkalmából megtartott rendezvényen az ünnepi hangulatról Beszterczey Attila színművész gondoskodott, akitől Karinthy Frigyes: Természet című művét hallhatták a meghívottak. Az 1967 és 1969 között épült békési duzzasztómű a Körös-vidék fontos vízgazdálkodási létesítménye, hiszen a békésszentandrási duzzasztómű hatásterületén kívül, a Fehér-, a Fekete és a Kettős-Körös mentén biztosítja a vízigények kielégítését, az öntözést, a hajózást, valamint számos rekreációs- és ökológiai hasznosítás lehetőségét is megteremti.


A rendezvény résztvevőit dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntötte, majd Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója a duzzasztó történetét, jelentőségét vázolta fel a hallgatóságnak. Ezután pedig Kálmán Tibor, Békés polgármestere osztotta meg gondolatait. Úgy látja, a városnak rendkívül fontos a duzzasztómű. Annyira beépült a békésiek életébe, hogy nincs olyan vendég, akinek ne mutatnák meg az építményt. Impozáns műtárgyként tartják számon a duzzasztót, ami a városért és az egész térségért dolgozik.

Kapcsolódó Cikkek