EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Hódmezővásárhely

Párttá alakulhat Márki-Zay Péter mozgalma

Alighogy újraválasztották városvezetőnek, a vásárhelyi polgármester sajátos módon máris a 2022-es országgyűlési választásra és az „Orbán-rendszer” megdöntésére készül. Gőzerővel építi a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, melynek alapsejtjeit, a Kossuth-köröket határon túl is elkezdi szervezni.

Nem egészen egy hónappal azután, hogy Hódmezővásárhely polgárai városuk vezetésével bízták meg, Márki-Zay Péter megint nekirugaszkodott az országos politizálásnak, vagyis annak, hogy maga alá gyűrje a teljes magyar ellenzéket a 2022-es országgyűlési választásra. Márki-Zay élő Facebook-videóban jelentette be, célja, hogy 2022-ben bekövetkezzen – így fogalmazott – „Magyarország felszabadítása”. A jelenlegi politikai rendszert „ázsiai diktatúrának”, illetve „korrupt pártállamnak” minősítette, a miniszterelnökről szólva pedig megjegyezte: a magyarság jövőjét nem lehet „egy korrupt diktátor kezébe letenni”.


Ez már csak azért is tűnik finoman szólva pikánsnak, mert a kormányt és Orbán Viktort ily módon támadó és gyalázó polgármesternek Hódmezővásárhely fejlesztése érdekében – elvileg – együtt kellene működnie a kormányzattal, például a Modern Városok Program beruházásainak lebonyolításában. Kérdés, a kormány ellen „szabadságharcot” hirdető Márki-Zay hogyan képzeli el ennek megvalósítását, és használ-e városának a központi hatalom elleni háborúskodás…

Új fejlemény, hogy bár korábban számtalanszor hevesen tagadta, most maga vetette fel a lehetőséget: párttá alakulhat az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A vásárhelyi polgármester szerint az MMM lehet a 2022-es ellenzéki győzelem kulcsa.


Ennek jegyében a következőket hirdette meg: az MMM keretein belül szeretné építeni a balliberális politikusok, Demszky Gábor és Karácsony Gergely által vizionált „Szabad Városok Szövetségét”. Emellett a határon túli magyar településeken is terjeszkedésbe kezd, létrehozza az MMM alapsejtjeit, a Kossuth-köröket. Az MMM újrafogalmazza céljait, megerősíti, újjáépíti szervezeti kereteit: párttá alakulhat. Amennyiben párttá alakulnak, Márki-Zay „felajánlja”, hogy 2022-ben az MMM országos listája legyen az egyedüli ellenzéki pártlista, mely mögé mindenki beáll a DK-tól a Momentumon át a Jobbikig.

Vagyis kibújt a szög a zsákból, Márki-Zay világossá és egyértelművé tette nagypolitikai szándékait.

Kijelentette, 2022-ben csak úgy győzhet az ellenzéki összefogás, ha félre tudja tenni a pártérdekeket. Állítása szerint ahhoz, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben, legfeljebb három országos pártlistát lehet majd indítani, de ha már így van: a logikus döntés, hogy egy közös ellenzéki lista legyen, mely nem az egyik vagy másik jelenlegi párthoz kötődik. Persze ötlete és javaslata is van, mi legyen az: „erre természetesen a Mindenki Magyarországa Mozgalmat amennyiben párttá alakítjuk, akkor nagyon szívesen felajánljuk”.

Azt ezúttal nem részletezte, kit képzel el a közös ellenzéki lista vezetőjének, vagyis az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltjének, mindenesetre lapunknak van egy tippje…

Kibújt a szög a zsákból: a polgármester világossá és egyértelművé tette nagypolitikai szándékait.

Kapcsolódó Cikkek