2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Nyíregyháza

Patrícia több szerepben

Nemcsak a Móricz Zsigmond Színház színészei szeretik, hanem a közönség is a Tanár úr kérem című darabot. Kuthy Patrícia kettős szerepben lép színpadra, egyrészt Jolánt, a diákfiúk osztálytársát játssza (Dézsi Darinka a másik lány), a Magyarázom a bizonyítványom jelenetben pedig az anyát formálja meg. Tulajdonképpen mindkettő mini szerep – mesélte a művésznő, aki úgy fogalmazott: az előadás egészének jó részese lenni, jó azt végigpörögni, mert ők, a lányok igazából színfoltként vannak jelen a színpadon.

Milyen anya vagy, hagyod, hogy magyarázza? Elfogadod az érveit?


Először próbálok megértő lenni, de aztán elharapóznak a dolgok, és be kell látnom, hogy át vagyok verve…

Nézők és kollégák is nagyon dicsérik, Te is úgy érzed, hogy jól összeállt ez az előadás?


Tulajdonképpen már a próbafolyamat, annak hangulata is nagyszerű volt, öröm volt jönni. Kétségeink nem voltak, hogy vajon hogyan fogadja a közönség, abszolút azt éreztük, hogy kedvező lesz. Ideális helyzet, hogy nagyon jó volt mindenkivel együtt dolgozni, a rendezőről, Simon Kornélról is csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, így aztán nyilván nem volt félelem bennünk. Hál’ istennek ez be is igazolódott, akik látták, mind nagyon szerették és nagyon jól fogadták, eddig azt mondhatjuk, ez egy sikeres előadás. Maga a Tanár úr kérem a Karinthy által megírt próza, az előadás talán kicsit több, más, mert tele van dalokkal, zenével, s persze – mint az Karinthyra jellemző – tele van humorral. A nyíregyházi előadás ezen felül is sok geggel, plusz kis játékokkal bővült. A zenét és a koreográfiákat külön kiemelném, mert még fogyaszthatóbbá, élvezetesebbé teszik a zseniálisan megírt szövegeket.

Lehet, hogy a Tanár úr kérem is azon sikerdarabok sorába illeszkedik majd, amit akár több évadon keresztül játszotok majd?

Én azt gondolom, lehetséges.

Balfácánt vacsorára! Ezt is jól fogadta a közönség, szép előadásszámot ér meg. Novemberben kétszer adjátok elő. Itt a „szokásos” feleségszerepben lépsz színpadra.

Az író, Francis Veber elég mostohán bánt a feleség szerepével, inkább a férfiakra helyezte a hangsúlyt. A feleség a dramaturgia, a történet továbbvitele szempontjából fontos. Színészileg azért nem túl hálás, mert nem írt poént a karakter szájába. Kis színfolt vagyok a színpadon, kevés megjelenéssel, így amikor rátaláltam a bohóctréfámra, nagyon örültem neki, csiszolgattam, fejlesztgettem a jelenetet. Örvendetes, hogy sikeres előadás, szeretik a nézők.

(szerző: Kováts Dénes)

Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes (1887–1938) karcolatfüzére, melyet 1916-ban adtak ki először. A mű egyfajta „emlékezés” a gyermekkorra, Karinthy diákéveire.

Balfácánt vacsorára!

Adott egy középosztálybeli házaspár, akiknek – láss csodát – van egy kis problémája. Pierre, a férj, ezen kívül beszerez egy jól fejlett hexensuszt, és egy szellemileg kissé visszamaradott, testiekben annál fejlettebb szeretőt… Adott egy szigorú és határozott adóellenőr, kollektív rémálmaink visszatérő szereplője, és neki is megvannak a maga kis titkai… Amiket a legkevésbé sem szeretne semmilyen ellenőr kezében viszontlátni. És adott egy vacsora, ahová elhívnak egy kívülállót, afféle udvari bolondot, mulatságos lúzert, akinek elszólásain jót lehet majd röhögni… Vagy mégsem? Tényleg megfeledkeznek róla, hogy minden játékban a Bolond mondja ki az igazságot? És mi történik, ha egy szeretetreméltóan mániákus kisember kerül be az élethazugságok között élő „sikeresek” és „nagyok” közé? A végén már valóban nem tudjuk, ki is az igazi „balfácán”, sírjunk-e vagy nevessünk…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.