EUR: 353,70 Ft
CHF: 329,71 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Hódmezővásárhely

Politikai pozícióban maradt a lakásbotrányba keveredett politikus

Nem hagyták az út szélén: politikai pozíciót kapott a polgármestertől a lakásbotrányba keveredett MSZP-s Nagy Ernő. Márki-Zay Péter szocialista bizalmasa ugyan tavasszal bejelentette visszavonulását, azonban váratlanul újra tagja lett a vásárhelyi Lakásügyi Tanácsadó Testületnek.

A vásárhelyi közgyűlés novemberi rendes ülésén választotta az újjászervezett Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) tagjai közé a grémium korábban elnökét, Kis Andrea alpolgármester párttársát. A Márki-Zay szóbeli előterjesztése alapján meghozott döntés több szempontból is pikáns. Egyrészt az idei esztendő elején lakásbotrányba keveredett Nagy Ernő áprilisban bejelentette közéleti visszavonulását. Akkor azt mondta, október után nem kíván szerepet vállalni Hódmezővásárhely életében, mert „belefáradt”,és nemcsak az önkormányzati választáson nem jelölteti magát, de „más feladatot, így a Lakásügyi Tanácsadó Testület elnökségét sem vállalja majd október után”.


Nyomozás indult

Hódmezővásárhely idei egyik legnagyobb politikai vitája Nagy Ernő és lánya lakásbotránya körül robbant ki. A Fidesz szerint az MSZP-s képviselő az LTT elnökeként a lányának akart átjátszani egy főtéri önkormányzati lakást, áron alul, többszörösen jogszabálysértő módon, és megkerülve a közgyűlést. Az ügyben feljelentés is történt, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás indult a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán. Nagy Ernő később – a lakásmanipuláció tényét ugyan tagadva – elismerte többszörös „hibáját”, amiből – mondta – „levonta a tanulságokat”, és azt is bejelentette: lánya visszalép a lakásvásárlástól.

A hódmezővásárhelyiek elítélően vélekedtek az ügyről: a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület felmérése szerint a lakosság 67,3 százaléka gondolta úgy, hogy a korrupciógyanús ügy miatt a szocialista politikus méltatlanná vált a képviselői posztra. Többen lemondásra szólították fel, köztük két egykori MSZP-s városatya, Hernádi Gyula és Bacsa Pál, Nagy Ernő azonban végigvitte a ciklust a közgyűlésben és az LTT élén, mondván: az ügyben nem született bírósági döntés. Mostanra viszont kiderült: a vásárhelyiek szemében legalábbis morális bukással felérő botránya ellenére 2019 novemberétől is folytatja munkáját az LTT-ben.

A polgármester később elismerte, rengetegen kifogásolták Nagy Ernő újbóli kinevezését, ám úgy reagált: az önkormányzatnak szüksége volt az évtizedek óta a Lakásügyi Tanácsadó Testületet vezető szocialista tapasztalatára. Érdekesség, hogy ugyanő közben élesen bírálja azokat az új fővárosi ellenzéki vezetőket, akik olyan személyeket ültetnek fontos, felelős pozíciókba, akik erkölcsi, jogi vagy politikai értelemben megkérdőjelezhetőek…


Nagy Ernő felbukkanásának másik izgalmas szála, hogy ezek szerint mégiscsak erőteljes az MSZP-sek politikai befolyása és nyomulása Márki-Zay környezetében. Éppen erre hivatkozva jelentette be nemrég külterületi jelöltje, Barta Róbert, hogy vége, befejezte, kiszáll, nem kér tovább az önkormányzati munkából…

Kispesti párhuzam – kétes dicsőség

A Lakásügyi Tanácsadó Testület újjászervezésének komoly országos sajtóvisszhangja lett. A Hír TV úgy fogalmazott: „a hódmezővásárhelyi eset több hasonlóságot is mutat a kispesti üggyel, ahol szintén egy korrupciógyanús volt szocialista politikust választottak a lakásügyi bizottság alelnökének” a fehér poros videófelvételein kerületi korrupciós ügyeket taglaló, hírhedt Lackner Csaba személyében.

Az egykori MSZP-s képviselő meggondolta magát, mégsem vonult ki teljesen a közéletből.

Kapcsolódó Cikkek