EUR: 351,97 Ft
CHF: 330,58 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Miskolc

Poptörténeti emléktáblát avattak az Adyban

A második miskolci poptörténeti emlékpont átadására került sor a közelmúltban az Ady Endre Művelődési Házban. Az elsőt tavaly tavasszal, a Gárdonyi Művelődési Házban adták át.

Az ünnepélyes átadón a programot a Miskolci Illés Emlékzenekar nyitotta, műsorukban Illés- és Fonográf-dalok szerepeltek. A zárt körű eseményen megjelentek helyi zenészek, régi és mostani „adys” dolgozók, a Miskolci Kulturális Központ munkatársai, néhány koncertlátogató, a média képviselői, valamint a két díszvendég, a „bakancsos” Eddából.


Pataky Attila énekes és Zselencz László Zsöci basszusgitáros örömmel tett eleget a meghívásnak, hiszen több szálon is kötődnek a miskolci intézményhez. 1983-ban itt próbált az Edda az év végi búcsúkoncertjére, majd az újabb felállású formáció is fellépett az Adyban, Zselencz pedig az utóbbi időszakban is többször zenélt itt a Dinamittal és a Zártosztály produkcióval.

Pataky Attila énekes és Zselencz László Zsöci basszusgitáros is ott volt átadón – fotó: Lokál

Milliárdok a magyar könnyűzenének

Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hat éve működik a program és közel négymilliárd forintot tudtak a magyar könnyűzenének támogatásként nyújtani. Ebből a pénzből segítik a kezdő zenekarokat, de koncerthelyszíneket is támogatnak. Az  Ady is részesül a támogatásból, hiszen harmadik sikeres pályázati sorozatát indította az intézmény a Miskolci Kulturális Központon keresztül. A Hangfoglaló Klubtámogatói Program nyertes pályázatainak köszönhetően, 2017-től fut itt koncertsorozat, melynek keretében fellépett már többek között a Dinamit, a Random Trip, a Zagar, a VHK, a Pokolgép, Deák Bill, Hobo, a Kormorán és a Sex Action is.

Az eddások és a Hangfoglaló program vezetője a kamerák kereszttüzében leplezték le az emléktáblát. Ezt követően Pataky Attila beszélt a házzal kapcsolatos emlékeiről, valamint az útról, amit Miskolcról indulva bejártak. Fontos állomásnak nevezte az Adyt, és beszédét stílszerűen egy Ady Endre-verssel zárta.


A rendezvényt még egy levezető MIEZ zenei blokk követte, illetve az érdeklődők, vendégek kötetlen beszélgetése.

Budapestről indult

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, amelyet több budapesti és vidéki helyszín követett.

Kapcsolódó Cikkek