EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Pécs

PTE: elindult az európai felsőoktatás megújítását célzó nemzetközi együttműködés

Az Európai Bizottság hivatalosan is elindította az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) elnevezésű új programját, hogy átjárhatóbb, globális értelemben is versenyképesebb felsőoktatási tér jöjjön létre Európa-szerte – közölte a konzorciumban részt vevő Pécsi Tudományegyetem.

A brüsszeli programindító konferencia másnapján kiadott közleményben emlékeztettek arra, hogy a kezdeményezés célja az európai felsőoktatás megújítása. Ennek keretében idén tavasszal és nyáron egyetemi szövetségek jöttek létre. Az összesen 85 millió eurós, tehát mintegy 28 milliárd forintos költségvetésből dolgozó, konzorciumokba tömörült felsőoktatási intézmények témacsoportokban tevékenykednek. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) öt magyar intézmény egyikeként vesz részt a munkában. Magyarországról tagja még a szövetségnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Közép-európai Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.


A PTE a potsdami egyetem által vezetett European Digital UniverCity (EDUC) projekt keretében olasz, cseh, francia, német egyetemekkel együttműködve dolgozik majd, s a „nemzetközisítési” koncepció fejlesztését koordinálja.

Az intézmény közleménye szerint ezek az egyetemi szövetségek gyökeresen fogják átalakítani Európa felsőoktatását. A program ugyanis közös képzési programokkal, oktatási és kutatási együttműködésekkel fokozza az egyetemi hallgatók, oktatók és az adminisztrációban dolgozó munkatársak mobilitását. A brüsszeli programindító konferencián bejelentették, hogy a pályázatok első fordulójában eddigi tizenhét egyetemi szövetség nyert el támogatást, és ezt a számot 2020-tól további huszonnéggyel emelnék.

Kapcsolódó Cikkek