EUR: 354,97 Ft
CHF: 331,19 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Nyíregyháza

Pusi, a szigorú Tanár

A Tanár szerepét alakítja Puskás Tivadar (akit mindenki csak Pusinak becéz) a Tanár úr kérem című, nagy sikerrel játszott színdarabban; a 9-től 5-ig férfifőszereplőjeként pedig egy ellenszenves alakot, aki visszaél pozíciójával.

Miért érdemes megtekinteni a Karinthyra alapozott zenés nyíregyházi előadást?


Aki nem ismeri Karinthyt, ízelítőt kap a nagyszerű író humorából, amihez még az alkotóknak is sikerült hozzátenniük néhány jó poént, geget. A Tanár úr kérem korrajz is az akkori iskoláról, neveltetésről, világnézetről, hiszen egy olyan iskolát láthatnak a nézők, amely nem volt ennyire szabad, mint a mostani. A mai ifjúság megtudhatja, mennyire más volt akkoriban a fegyelmezés, az oktatás. A fiatal színészek bravúros alakítása is jelentős érv, amiért megtekintésre ajánlom. Az pedig egyszerűen lenyűgöző, ahogy Karinthy művét musicallé lehetett tenni!

Te milyen tanár vagy?


Szigorú. Én még abban a korban nőttem fel, amikor a tanárok a fegyelmezést különböző módon használták, teljes joggal. A fegyelmezett iskolát és a fegyelmezett tanulást szeretem. Nem hiszek a szabad iskolában, mert abban nem ritka, hogy valaki nem tanul, mégis számon kéri, hogy miért nem tud semmit. Nyilvánvalóan azért, mert nem tanult…

Ebben a darabban én vagyok a rossz ember

Beszéljünk egy másik alakításodról, melyben decembertől láthat a közönség. Megszoktuk, hogy vígjátékok népszerű (fő)szereplője vagy mostanában. A 9-től 5-ig Franklin Hartja is ilyen?

Nem. Franklin Hart egy utálatos, öntelt, egoista, hímsoviniszta figura, aki visszaél a pozíciójával és a helyzetével. Róla minden olyan tulajdonságot el lehet mondani, amit a nők nem szeretnek. Azt a problémát kerülgeti az előadás, ami egy-két éve erőteljesebben szólal meg világszerte a sajtóban és a színpadokon is: a nők megalázását, zaklatását. Sajnos vannak hatalommal visszaélő emberek és helyzetek, bár nemcsak a nőkkel, de olykor a férfiakkal is el szoktak bánni. Ebben a darabban én vagyok a rossz ember. Remek dalok vannak benne amelyeket nehézségük, hangszerelésük és hangzásviláguk miatt élvezni fognak a nézők. Miként a történetet is, mert megtalálják benne az abszurditást és a humort is. Szente Vajk, a rendező, és Turi Lajos, a koreográfus nagyszerűen kitalálta az egészet. Olyan produkció ez, ami nagy szakértelmet, fegyelmet és pontosságot kíván.

A próbák alapján úgy látod, sikerdarab lesz?

Egészen biztos, mert a jó győz, a rossz elnyeri méltó büntetését. Persze közben mindenki magába is nézhet.

Pályafutása

Puskás Tivadar 1975-től 1978-ig a Budapesti Gyermekszínház Színészképző Stúdiójában tanult. Rengeteg színházban fellépett, többek között az Arany János Színházban, a Játékszínben, a Thália Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szkénében, a Merlinben, az Örkény Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban is. Korábban a Bolygó Kultusz Motel társulat tagja volt, 2000 óta pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának művésze.

(Szerző: Kováts Dénes)

Puskás Tivadar a Tanár úr kérem! című előadásban
Fotó: Juhász Éva

 

Kapcsolódó Cikkek