EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Életmód

Rekordáron vitték el a Kossuth fotót!

Ennyit még sohasem adtak Kossuth dedikált fotójáért. Az árverési jutalékkal együtt több mint 850 ezer forintot fizetett ki a Sinu Metu Polgári Társulás – egy felvidéki magyar kulturális egyesület. Legutóbb egy hasonló Kossuth – fotó még csak háromszáz ezer forintot kóstált.

– Az aukciókon is érződik az év végi ajándékozási, vásárlási láz, a történelmi ereklyéink, az 1948-as dokumentumok, Kossuth és Görgei iratai és fotói magas áron találtak gazdára – mondta lapunknak Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház cégvezetője. Klie Zoltán Vágtató szerelmesek című festményét 1,3, egy gyönyörű 1905-ös Zsolnay tulipános szecessziós vázát 1,1 milió, Kossuth Lajos frissen megválasztott kormányzó saját kezűleg aláírt levelét 440 000 forintért vették meg. Ugyancsak meglepően magas eredményt hozott két bélyeg, egy 1938-as 5 pengős bankjegy 420 ezer, egy 1946-os nagyon ritka távolsági levél, amelyet 10 billió pengős négyescsíkkal bérmentesítettek 480 ezer forintért kelt el.


Reznák Erzsébet a ceglédi Kossuth múzeum igazgatója, a téma legismertebb szakértője maga is meglepődött Kossuth ereklye váratlan „emelkedésén”. A turini fényképekből a ceglédi múzeumban sokat őriznek.

–1877 márciusában maga Kossuth Lajos írta a ceglédi polgármesternek, hogy vasúton elküldött neki egy szekrénykét, száztizenöt arcképpel együtt. Mindegyiket a küldöttség és a hozzá csatlakozott személyek nevével ellátva. Százkét fotó Ceglédre szólt, tíz Nagykőrösre, kettő Abonyba, egy pedig olyan személynek, akinek a címét nem ismerte – részletezte Reznák Erzsébet. A neves olasz Ambrosetti nevű fényképész által készített portrékat számos helyen felhasználták már az idők során. A fotográfia alapján többek közt bélyeg, rézmetszet és festmény is őrzi az akkor hetvenöt éves Kossuth arcképét. A mostani fotót Kossuth az érsekújváriaknak (ma Szlovákia) dedikálta 1893-ban díszpolgárrá választása okán, így a felvidéki egyesületnél valóban jó helyre került. Nagy árverési csata után végül a Sine Metu Polgári Társulásé lett a nevezetes dedikált Kossuth fénykép. Mint megtudtuk ők ifjúsági rendezvényeket, előadásokat, fórumokat szerveznek, és elsősorban a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Gombaszögi Nyári Tábor lebonyolítását végző civil szervezet. Több, a magyar történelemmel kapcsolatos tevékenységükkel hívták fel magukra a figyelmet:kezdeményezői voltak a régi Gömörországban találhat Gombaszeg nyolcszögletű, ortogonális kápolnájának régészeti ásatásaiban. A Sinu Metu szoros együttműködésben végzi tevékenységét a Diákhálózattal és a csehországi és szlovákiai magyar egyetemista klubokkal, de jó kapcsolatokat ápol a magyar ifjúsági szervezetekkel is.


A polgári társulás elnökétől, Orosz Örstől megtudtuk, az értékes fotó mindenképpen szerepel majd a Szoborsorsok című hamarosan megjelenő kötetben. Csehszlovákiában 1919 és 1921 közötti szobor rongálások a témája a riporteri kutatásban, érdekességekben, visszaemlékezlésekben bővelkedő kötetnek, amelyből kiderül az érsekújvári Kossuth szobor titka is. Valamennyi felvidéki egészalakos Kossuth szobrot ledöntötték ezekben a vészterhes időben, egyiknek még a feje is eltűnt. Egyesek szerint elásták, de egy másik legenda szerint kútba rejtették el, ami viszont tény: máig sincs meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csodálatos mini fák

  Csodálatos mini fák

  A bonszájnak már akkor csodájára jártak, amikor az 1970-es években tömegesen kezdett elterjedni az európai lakásokban.

 • Így szüntethető meg a szájszag

  Így szüntethető meg a szájszag

  Sokan nem is figyelnek arra oda, hogy milyen a szájuk szaga. Az erős dohányosoknál ez gyakran előfordul és vallják be őszintén, még beszélgetni sem esik jól olyan valakivel, akit azért kell kerülgetni, mert bűzölög a szája.

 • Gyógyító dísznövény

  Gyógyító dísznövény

  A páfrányfenyő a kertek dísze. Nagyon ősi növényfaj, mintegy 270 millió éve, a Föld perm időszakában fejlődött ki.