2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Extra

Retró vámpír támad Kádár Jánosra

Az október 31-én mozikba kerülő, a hetvenes évek Magyarországán játszódó retró-vámpír-kém-komédia, a Drakulics elvtárs vászonra vitele elképzelhetetlen volt a korszak névadójának megjelenítése nélkül. A forgatókönyvíró és rendező Bodzsár Márk az első perctől fogva markáns szerepet szánt a filmben Kádár Jánosnak.

Az éjfekete humorú vígjátékban azt a lehetetlennek tűnő feladatot kapja Kádár, hogy megszerezze a szovjet pártvezérnek, Brezsnyevnek az örök életet jelentő vért a kubai forradalmat is megjárt, titokzatos múltú Fábián elvtárstól.


A fiktív történet lehetővé tette a készítőknek, hogy a fantáziájuk szabadon szárnyaljon és ne azt, a több mint harminc évig hatalomban lévő embert támasszák fel a vásznon, aki a történelemkönyvekben, illetve az idősebb generáció emlékeiben jól, rosszul él. Sem külsőleg, sem hangban nem volt cél, hogy a volt főtitkárt a történelmi hűség jegyében idézzék meg.

– Általános öregítésre törekedtünk, amikor Rába Rolandot átformáltuk a maszkmesterek segítségével a hatvanéves Kádárrá. A megritkított haj, a szem alatti táskák, a ráncok pillanatok alatt életszerűvé tették a figurát. – mesélte Bodzsár Márk.


Hozzátette a korabeli tárgyak és az egykori országvezető szokásai kapcsán már sokkal inkább ragaszkodtak a tényekhez, a régmúlt realitásaihoz. Ennek megfelelően eredeti fényképfelvételek alapján rekonstruálták a filmhez Kádár János dolgozószobáját, a róla készült fotók felhasználásával alakították ki a filmbeli ruhatárát, sőt még egy ugyanolyan Mercedes autót is szereztek, amilyen a hetvenes években a hivatali gépkocsija volt. Sőt beleszőtték a filmbe bizalmasának, állandó tolmácsának, Bartha Istvánné Nádja asszonynak az alakját is, akit a kamerák előtt Balsai Móni formálhatott meg.

Továbbá a vájtszeműek kedvéért több, a volt főtitkár legendájához tartozó apróságot is elhelyeztek a történetben, amelyek máig fennmaradtak róla a köztudatban, így a politikus sakkszenvedélyének, a cigarettafüggőségének, és a krumplis tészta imádatának is szántak egy – egy emlékezetes képkockát.

A Drakulics elvtárs már  látható a hazai mozikban.

Kapcsolódó Cikkek